FR NL

Eerste rit Grand Paris Express nieuwe metrolijn 15 succesvol

Een decennium nadat deze lijn essentieel werd verklaard voor het publiek, en na acht jaar voorbereiding en twee jaar na afronding van de werkzaamheden aan dit deel, rijdt er eindelijk een metro op twee kilometer van metrolijn 15 Zuid. Dit is een grote stap voorwaarts voor de Grand Paris Express, een van de grootste civieltechnische projecten in Europa.

De Grand Paris Express omvat de aanleg van nieuwe lijnen voor openbaar vervoer in de regio Île-de-France. Dit project omvat de aanleg van vier nieuwe lijnen (15,16,17,18) voor de Parijse metro, evenals uitbreidingen voor de bestaande lijnen 11 en 14. In totaal wordt er 200 kilometer aan nieuwe rails en 68 nieuwe stations toegevoegd, met een verwacht dagelijks aantal reizigers van twee miljoen. Over een lengte van 33 kilometer zal Lijn 15 Zuid door 22 gemeenten lopen, wat gevolgen heeft voor meer dan een miljoen inwoners.

Test run in the Metro tunnel near Champigny (Photo: IDF Mobilités)
Testrit in de metrotunnel bij Champigny (Foto: IDF Mobilités)

Eerste rit op lijn M15 (Zuid)

Op dinsdagochtend 28 november vierde de Société du Grand Paris (SGP) in het bedieningscentrum in Champigny de eerste manuele beweging van de nieuwe metro in aanwezigheid van Jean-François Monteils, voorzitter van de Raad van Bestuur van de SGP, Clément Beaune, de Franse minister van Vervoer, Valérie Pécresse, voorzitter van Île-de-France Mobilités, Karim Bouamrane, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Société du Grand Paris, en Laurent Jeanne, burgemeester van Champigny-sur-Marne. Industriële partners RATP Group, Alstom en Siemens waren ook aanwezig.

Inside the new metro (Photo: IDF Mobilités)
Binnen in de nieuwe metro (Foto: IDF Mobilités)

“Met deze eerste rit kunnen we de spoorwegsystemen in de tunnels van Lijn 15 Zuid controleren”, vertelt Baptiste Pagneux, hoofd van de eenheid Exploitatie- en onderhoudscentra van de Société du Grand Paris in een persbericht. “Na deze demonstratie kunnen we de integratie van automatische besturingssystemen geleidelijk veralgemenen, wat essentieel is voor het opstarten van statische en dynamische integratietests,” voegt hij eraan toe.

Dit is een succesvolle eerste test voor dit gloednieuwe rollend materieel, dat ook zal worden gebruikt op de toekomstige Lijnen 16 en 17 (in een versie met 3 wagons, vergeleken met 6 voor Lijn 15). Deze geautomatiseerde metro, die 100 kilometer per uur kan halen, zal helder, comfortabel, verbonden en veilig zijn. De 27 treinen die door Île-de-France Mobilités zijn besteld en gefinancierd voor de exploitatie van deze lijn, zullen volledig toegankelijk zijn, waardoor reizen op Lijn 15 Zuid (van Pont de Sèvres naar Noisy-Champs) in iets meer dan 35 minuten mogelijk is.

Volgende stappen voor Lijn M15 (Zuid)

Het verhaal van deze nieuwe metro begon in september 2020 toen de Société du Grand Paris, Île-de-France Mobilités en Alstom het ontwerp van het rollend materieel voor de lijnen 15, 16 en 17 van de Grand Paris Express onthulden. Na de engineering-, industrialisatie- en productiefasen ondergingen de treinen in 2022 tests in het Railway Testing Center van Alstom in Valenciennes, eerst in handmatige modus en daarna in automatische modus. In juli 2023 werden de zes wagons van de eerste trein van de Grand Paris Express vanuit Valenciennes naar het exploitatiecentrum in Champigny vervoerd in uitzonderlijke konvooien, waar ze werden geassembleerd. Het testen van de treinen, zoals eerder in Valenciennes, begon ter plaatse. Vanaf oktober 2023 werd 34,5 kilometer van Lijn 15 uitgegraven en werd 34 kilometer dubbel spoor aangelegd.

Na deze symbolische eerste rit zullen systemen en automatisering worden geïnstalleerd in alle tunnels van deze lijn. Volgens de SGP duurt het nog twee jaar voordat de metro in gebruik wordt genomen tussen de stations Noisy-Champs en Pont de Sèvres. Over twee jaar kunnen reizigers instappen in deze metro van de nieuwe generatie, want vanaf eind 2025 wordt dit zuidelijke deel geleidelijk in gebruik genomen. De ingebruikname van de oostelijke en westelijke secties is gepland voor 2030.

The new metros (Photo: IDF Mobilités)
De nieuwe metro’s (Foto: IDF Mobilités)

De volgende concrete stap is gepland voor de zomer van 2024, met de start van dynamische tests op Lijn 15 Zuid. Begin 2024 zal de automatisering van de aandrijving geleidelijk worden geïntegreerd op Lijn 15 Zuid. Medio 2024 vindt de gespreide levering van treinen plaats op de locatie Champigny, met een snelheid van twee treinen per maand, en beginnen de dynamische tests in automatische modus in het bedieningscentrum in Champigny, en vervolgens geleidelijk aan op het hele traject van Lijn 15 Zuid.

Exploitatiecentrum Champigny

Deze symbolische stap vindt plaats in het bedieningscentrum van Champigny, gelegen ten noordoosten van de stad Champigny-sur-Marne, aan de rand van Villiers-sur-Marne, ten zuiden van Bry-sur-Marne, en in de buurt van het Grand Paris Express-station van Bry-Villiers-Champigny, ten zuiden van het spoorwegemplacement dat wordt gebruikt door RER-lijn E. Parallel aan de bouw en levering van de eerste trein wordt het bedieningscentrum van Champigny sinds december 2019 gebouwd door Egis Bâtiment en het architectenbureau Richez et associés. De site zal officieel operationeel zijn in 2025.

Location of the Champigny center (Photo: Société du Grand Paris)
Locatie van het Champigny-centrum (Foto: Société du Grand Paris)

Het bedieningscentrum in Champigny omvat een gecentraliseerde commandopost (PCC) en een onderhouds- en opslaglocatie voor rollend materieel (SMR). Met 19 sporen heeft de SMR een capaciteit van ongeveer 70 treinen, waardoor 60% van het rollend materieel op Lijn 15 kan worden onderhouden. Opslag, dat wil zeggen de opslag van voertuigen die overdag niet in gebruik zijn en van alle treinen gedurende de nacht, zal zowel in het CE als in de verbindingstunnel met de lijn plaatsvinden. De SMR heeft een totale capaciteit (onderhoud en opslag) van 29 treinen. Uiteindelijk zal het tweederde van het rollend materieel van Lijn 15 onderhouden.

Simulation of the completed Champigny center (Photo: Société du Grand Paris)
Simulatie van het voltooide Champigny centrum (Foto: Société du Grand Paris)

Het PCC speelt een cruciale rol als centraal knooppunt waar alle informatie met betrekking tot de exploitatie en het toezicht op de Grand Paris Express Line 15 wordt gecentraliseerd. De functies omvatten het besturen van alle treinbewegingen (passagiers en onderhoud), real-time verkeersmonitoring, verkeersregeling, het organiseren van een terugkeer naar de normale situatie in geval van incidenten en dagelijkse optimalisatie van de kwaliteit van de dienstverlening voor passagiers. Het centraliseert ook alle informatie over stations, besturingssystemen en de energie van Lijn 15. Het is vermeldenswaard dat er vijf andere bedieningscentra voor de Grand Paris Express komen, gevestigd in Aulnay, Rosny, Vitry, Morangis en Palaiseau.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com