Stiptheid Deutsche Bahn daalt naar laagterecord

ICE train at Frankfurt station

In november was slechts elke tweede langeafstandstrein van Deutsche Bahn op tijd, met een punctualiteit van 52 procent een nieuw dieptepunt voor dit jaar. De vele bouwwerkzaamheden op het Duitse spoor om een ‘renovatieachterstand’ in te halen zijn de grootste boosdoener, aldus de Duitse spoorwegmaatschappij.


Zowel in het regionaal vervoer als in het langeafstandsvervoer is de punctualiteit gedaald sinds het begin van het jaar, maar vooral van oktober tot november. Het meest significant voor de langeafstandstreinen IC en ICE. In januari bedroeg de stiptheid nog 73 procent voor langeafstandstreinen, terwijl dat in november 52 procent was. Voor regionale treinen is de punctualiteit aanzienlijk beter, maar ook hier daalde de punctualiteit van 93 procent in januari naar 85,5 procent in november.

Een halte wordt als punctueel beschouwd als de geplande aankomsttijd met minder dan 6 minuten wordt overschreden in de onderstaande grafiek voor de rode lijn, en de grijze lijn geeft treinen aan waarvan de geplande aankomsttijd met minder dan 16 minuten wordt overschreden. In november was 74 procent van de langeafstandstreinen niet meer dan 16 minuten te laat, wat betekent dat de resterende 26 procent in werkelijkheid later was dan dat.

The DB punctuality for IC and ICE trains has decreased more and more this year
De DB-punctualiteit voor IC- en ICE-treinen is dit jaar steeds verder gedaald

De Duitse Pro Rail Alliance, die 24 non-profitorganisaties en meer dan 150 bedrijven uit de spoorwegsector verenigt, is kritisch. “Ouch. Dit is nog slechter dan het gemiddelde stiptheidspercentage van 66 procent van begin dit jaar tot eind oktober. Deutsche Bahn zal dus duidelijk haar eigen stiptheidsdoelstelling van meer dan 70 procent voor het lopende jaar niet halen”, staat in hun nieuwsbrief.

Deprimerend, maar niet verrassend

Ongeveer 75 procent van de langeafstandstreinen heeft volgens Deutsche Bahn vertraging opgelopen op hun reis door ten minste één bouwplaats. Vanwege de enorme renovatieachterstand heeft de DB het bouwvolume in het lopende jaar aanzienlijk moeten uitbreiden: ongeveer twee miljard euro uit eigen middelen van de DB werd ook gebruikt om “de infrastructuur met gebreken te stabiliseren”, aldus de Duitse spoorwegen.

Vooral de bouwactiviteiten op korte termijn zijn van jaar tot jaar aanzienlijk toegenomen. In november 2023 steeg het aantal bouwplaatsen met 11 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De punctualiteit daalde met 9 procentpunten ten opzichte van november 2022. “Uiterst deprimerend vanuit het perspectief van de reiziger – maar ook niet verwonderlijk gezien decennia van verwaarloosde investeringen in het spoor”, concludeert het Duitse Allianz Pro Schiene.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com