FR NL
Venice Marco Polo Airport

RFI begint met de bouw om de luchthaven van Venetië aan te sluiten op het spoornetwerk

De Italiaanse spoorinfrastructuurbeheerder RFI is op maandag 11 december begonnen met de aanleg van een spoorverbinding naar de luchthaven Marco Polo in Venetië. Deze zal worden aangesloten op de route Mestre-Triëst. De ingebruikname van de nieuwe verbinding is gepland voor december 2025 en er wordt een toestroom van toeristen verwacht in het gebied tijdens de komende Olympische Winterspelen van Milaan-Cortina 2026.

RFI is maandag begonnen op de bouwplaats in Tessera, Venetië, met de aanleg van een spoorverbinding tussen de stad en de luchthaven. Het vliegveld heeft momenteel geen openbaar vervoer verbinding. In plaats daarvan worden passagiers vervoerd met pendelbussen en taxi’s, en een bootdienst. Na Cagliari, Catania, Palermo, Rome Fiumicino, Triëst en Falconara zal ook het vliegveld van Venetië een rechtstreekse spoorverbinding met het stadscentrum krijgen.

De werken werden ingehuldigd door Luigi Ferraris, CEO van FS Group, Matteo Salvini, Italiaans minister van Infrastructuur en Transport en Gianpiero Strisciuglio, CEO van RFI. Het project omvat een totale investering van ongeveer 644 miljoen euro en wordt gedeeltelijk gefinancierd door het Italiaanse herstelplan na de pandemie van het coronavirus (PNRR), dat op zijn beurt is gebaseerd op subsidies en leningen van de EU.

Bouw van het luchthavenstation

Van de ongeveer 8 kilometer lange nieuwe spoorweg zal 3,4 kilometer door een tunnel lopen. De tunnel begint bij de lijn Mestre-Trieste, loopt langs de verbindingsweg naar de luchthaven en komt uit bij de luchthaven Marco Polo Venezia, waar een nieuw station zal worden gebouwd. De lijn zal een maximumsnelheid hebben van 110 kilometer per uur.

Het station Venetië-Airport komt ondergronds met twee sporen en sluit aan op de luchthaventerminal. Bij het verlaten van het station zal een enkel spoor weer aansluiten op het bovengrondse deel. De nieuwe verbinding zal gebruikt kunnen worden door zowel regionale treinen als langeafstandstreinen, wat de intermodaliteit tussen spoor- en luchtvervoer bevordert. Het maakt deel uit van de acties die voorzien zijn in het industrieel plan van de FS Group om de spoorverbindingen met de belangrijkste luchthavens van het land te versterken.

In 2022 werd een aanbesteding uitgeschreven voor de werken en FS Group gunde de werken aan de bedrijven Manelli Impresa en Sacaim, geleid door Rizzani De Eccher. Italferr, dat net als RFI deel uitmaakt van de Italiaanse staatsspoorwegen FS Group, is aangesteld om de werken te beheren.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com