FR NL
Driver Mark Webb in front of one of the first trains to run in passenger service digital in-cab signalling on the platform in front of the train

Pendelaars in Londen kunnen als eerste profiteren van hi-tech signalering in East Coast Digital Project

Er is een mijlpaal bereikt in de invoering van het East Coast Digital Programme (ECDP). De eerste passagierstreinen die bestuurd worden door digitale signalisatie in de cabine, bekend als het European Train Control System (ETCS), zijn in dienst gesteld op de Great Northern Line in de buitenwijken van Londen. De hipsters van Hoxton en de bankiers van de City behoren tot de eersten die kunnen profiteren van de vorm van signalering die eraan komt.

Finsbury Park ligt dicht genoeg bij King’s Cross in Londen dat aankomende langeafstandsreizigers hun overjassen al aantrekken als voorbereiding op hun aankomst. Voor pendelaars is het traject van de Great Northern Line tussen King’s Cross en Moorgate echter het grootste deel van hun korte reis en de activering van een gloednieuw signaleringssysteem is een belangrijke prestatie in het door de Britse overheid gefinancierde East Coast Digital Programme ter waarde van 1,4 miljard pond (1,65 miljard euro). Het is een uitgebreid initiatief om het drukste deel van de East Coast Main Line, van Londen tot ten noorden van Peterborough, te transformeren.

Voordelen voor pendelaars, vrachtvervoer en het milieu

Groot-Brittannië experimenteert al enkele jaren met het European Train Control System (ETCS). Dit is echter de eerste toepassing op een actieve prestige route – de East Coast Main Line, die Londen verbindt met het noordoosten van Engeland en Schotland. Het programma, waarvan verwacht wordt dat het de basis legt voor een landelijke uitbreiding van digitale signalering, zal het reizen verbeteren en mogelijkheden creëren voor meer treindiensten op deze drukke route met gemengd verkeer.

Operator's hand at a high tech touch screen display
High-tech display is de signalering van morgen

Forenzen op de korte, 6,4 km lange Northern City Line, die Finsbury Park met Moorgate verbindt, hebben als eersten de voordelen van digitale signalering in de cabine ervaren. De technologie, geïmplementeerd door treinoperator Govia Thameslink Railway (GTR), infrastructuurbeheerder Network Rail en technische installatiepartners Siemens Mobility, belooft een betrouwbaardere en milieuvriendelijkere service. Het noordelijke deel van de lijn loopt langs de rails van de East Coast Main Line naar Finsbury Park, waardoor dit de eerste, zij het onofficiële, implementatie is van digitale signalering op de hoofdlijn tussen Londen en Edinburgh.

Efficiënter gebruik van beschikbare spoorcapaciteit

Met digitale signalering kunnen treinen efficiënter rijden doordat machinisten veel verder vooruit kunnen kijken dan met traditionele zichtsignalen mogelijk is. Machinisten ontvangen real-time updates over de locatie van andere treinen via een systeem dat doelsnelheden in hun cabine instelt en aanpast. Hierdoor zijn er geen vaste seinen meer nodig aan de zijkant van het spoor, waardoor ritten soepeler verlopen en de beschikbare spoorcapaciteit efficiënter wordt gebruikt.

Seated at the controls in front of an in-cab signalling display, is GTR project lead and qualified driver Oliver Turner (ECDP Media)
GTR projectleider en gediplomeerd machinist Oliver Turner (ECDP Media)

“Het zal de weg vrijmaken”, zegt Oliver Turner, die bij GTR de leiding heeft over ERTMS – het uniforme European Rail Traffic Management System, dat tot doel heeft een technisch compatibel signaleringssysteem te bieden voor alle Europese spoorwegen. “De bredere uitrol van digitale signalering op de East Coast Main Line belooft een betere betrouwbaarheid voor iedereen.”

Toekomstige fasen gaan noordwaarts op de hoofdlijn

Het digitale programmateam van de East Coast begon in 2020 met de installatie van ETCS op de Northern City Line. De recente lancering van digitaal gesignaleerde passagierstreinen markeert een cruciale stap in het project en betekent de eerste introductie van ETCS op een intercity hoofdlijn in Groot-Brittannië.

De implementatie van digitale signalering zal geleidelijk gebeuren, waarbij meer machinisten van Great Northern een training zullen volgen om met de technologie om te gaan. Het projectteam zegt dat traditionele seinen in gebruik zullen blijven totdat al het personeel bekwaam is in het nieuwe systeem. De volgende fase van het ECDP omvat de uitbreiding van digitale signalisatie tussen Welwyn Garden City en Hitchin op de East Coast Main Line. Tegen eind 2025 zullen er naar verwachting digitaal gesignaleerde treinen rijden op dit deel van de route.

Ed Akers, hoofdsponsor van Network Rail voor het digitale programma van de East Coast, benadrukte het belang van het project. “Dit is een enorme stap voorwaarts naar een digitale toekomst waarin de traditionele ‘lampjes op stokjes’ verdwijnen en technologie een betrouwbaardere en stiptere spoorweg oplevert.”

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com