FR NL
night train from Trenitalia

Toename verkeer op nachttreinen Trenitalia

Meer dan 2 miljoen passagiers kozen ervoor om in 2023 met de Intercity Notte nachttreinen van Trenitalia te reizen, een stijging van 25 procent. Dit zijn de laatste statistieken van de overheidsgroep.

Temidden van alle huidige opwinding over nachttreinen, is het de moeite waard om te onthouden dat Trenitalia deze nooit heeft afgeschaft en binnenlandse nachtdiensten zoals Milaan-Palermo/Syracuse, Turijn-Lecce en Rome-Venetië-Trieste heeft onderhouden. In de afgelopen decennia hebben veel Europese maatschappijen de nachttreindiensten verminderd of helemaal stopgezet, maar de laatste jaren hebben ze een comeback gemaakt.

Groeiende vraag

Er zijn 28 nachtdiensten van Trenitalia waarmee je door heel Italië en Europa kunt reizen. Een van de populairste bergbestemmingen van het land is San Candido, in Trentino-Alto Adige, dat in het weekend bereikbaar is met de Intercity nachttrein vanuit Rome. Degenen die echter voor het zuiden kiezen, gaan vooral naar Lecce, Reggio Calabria, Palermo en Syracuse, met vertrek vanuit Turijn, Rome en Milaan. Alle nachttreinen van Trenitalia bieden 4 comfortklassen: klassieke stoelen, couchettes, slaapcabines met wastafels en 1 tot 3 bedden, en Excelsior-cabines met 1 of 2 bedden, een douche en een eigen toilet.

“Nachttreinen zijn een strategische manier om het concept van mobiliteit opnieuw te definiëren met het oog op duurzaamheid, intermodaliteit en concurrentievermogen. De vraag naar nachtreizen groeit en de nieuwe winterroutes die worden aangeboden door Trenitalia en de Passenger Hub voldoen aan de behoeften van de passagiers”, aldus Luigi Corradi, CEO van Trenitalia.

Oostenrijkse treinen

De Oostenrijkse operator ÖBB heeft momenteel twee diensten naar Italië. Eén vanuit Livorno via Genua en Milaan, en één vanuit Rome en Florence. Elke trein biedt rechtstreekse verbindingen naar München en Wenen. ÖBB heeft momenteel het meest uitgebreide netwerk van nachttreinen in Europa.

Trenitalia lijkt overtuigd te zijn door de succesvolle ervaring van ÖBB. De overheidsgroep is van plan om de Intercity Notte-dienst in de komende jaren te verbeteren. De geografische vorm van het land leent zich goed voor langeafstandstreinen.

Nieuw rollend materieel

De ontwikkeling van dit segment wordt ook ondersteund door het investeringsplan van Trenitalia, dat deels wordt ondersteund door fondsen van het Italiaanse nationale herstel- en veerkrachtplan na de pandemie (PNRR). De maatschappij vernieuwt 70 nachtrijtuigen voor treinen van en naar Sicilië, die in 2026 in gebruik zullen worden genomen.

In augustus 2023 tekende Trenitalia een raamcontract met een consortium bestaande uit Škoda Transportation en Titagarh Firema SpA (TFA) voor de levering van maximaal 370 rijtuigen voor de Intercity Notte nachttreinen. De totale waarde van het contract wordt geschat op 732,5 miljoen euro. Het project wordt gedeeltelijk medegefinancierd door PNRR.

“Škoda heeft een lange traditie van meer dan 160 jaar,” zei Olesea Lachi, de Managing Director van Škoda Transportation Italia. “Onze uitdaging is altijd technologische ontwikkeling geweest en we hebben altijd de grote ambitie gehad om de Italiaanse markt te betreden. Daarom hebben we gekozen voor een sector waarin tot nu toe niet is geïnvesteerd: die van de Intercity, die ook in andere landen grote belangstelling wekt. Er is de mogelijkheid van homologatie in 8 andere Europese landen.”

Er komen drie soorten rijtuigen: 44 couchetterijtuigen, 22 slaaprijtuigen en 4 rijtuigen met zitplaatsen. De 70 rijtuigen, bedoeld voor Intercity nachtdiensten van en naar Sicilië, zullen op 30 juni 2026 in gebruik worden genomen. Trenitalia heeft nog niet gezegd of het plannen heeft om de nachttreinen buiten Italië uit te breiden.

Vergelijkbare onderwerpen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Frédéric de Kemmeter

Bron: RailTech.com