FR NL
Stefan Roseanu, ARF President (right) and Gabriel Stanciu, Alstom Managing Director for Romania, Bulgaria and Moldova.

Alstom levert 16 elektrische locomotieven aan Roemenië

Alstom en de Roemeense spoorweghervormingsautoriteit (ARF) hebben onlangs een substantieel contract gesloten ter waarde van ongeveer 150 miljoen euro voor de levering van 16 Traxx 3 MS elektrische locomotieven en de bijbehorende 20 jaar onderhouds- en reparatiediensten.

De overeenkomst, geformaliseerd op 29 januari 2024, markeert een belangrijke stap in het streven van Alstom om intelligente en duurzame mobiliteitsoplossingen te bieden. De onderhouds- en reparatieperiode van 20 jaar kan met nog eens 20 jaar worden verlengd door middel van een aanvullende overeenkomst. “De nieuwe locomotieven zullen een belangrijke bijdrage leveren aan de reis van het land naar duurzame mobiliteit en passen in het streven van Alstom om wereldwijd groenere en slimmere mobiliteitsoplossingen te bieden,” aldus Gabriel Stanciu, Managing Director Alstom Roemenië, Bulgarije en Moldavië in een persbericht.

Locomotief ontwerp

De Traxx 3 MS elektrische locomotieven, ontworpen met een snelheidsbereik van 160 tot 200 kilometer per uur, trekken tot 16 passagierswagons. Het ontwerp van de Traxx locomotieven is gebaseerd op een modulair platform, dat geschikt is voor verschillende toepassingen, waaronder goederen- en passagiersvervoer in één of meerdere landen. Aangeboden in meerdere configuraties (wisselstroom, gelijkstroom en multisysteem), verbetert dit de operationele prestaties en betrouwbaarheid, met een verhoogde energie-efficiëntie en langere onderhoudsintervallen die bijdragen aan een verbeterde beschikbaarheid.

Technische specificaties voor de Traxx 3 MS elektrische locomotieven zijn onder andere een standaardspoorbreedte van 1435 mm, een geschatte aslast van 22 ton, hoofdaandrijving met Electric multi-system (MS), gelijkstroom- (DC) en wisselstroomsystemen (AC), secundaire aandrijvingsopties van diesel of batterij, een krachtig maximaal vermogen van 6,4 megawatt (MW), een trekkracht tot 340 kilonewton (kN).

Een innovatieve functie is de ‘last mile’-functionaliteit, die toegang biedt tot niet-geëlektrificeerde terminals, havens, zijsporen, enz. met een hoge trekkracht en naadloze overgangen. Hierdoor is er geen rangeerlocomotief meer nodig en in combinatie met afstandsbediening is bediening door één persoon mogelijk. Het ERTMS-systeem van Alstom is ook aan boord.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com