FR NL
Fast train at night long exposure

75 mijl file op Britse East Coast Main Line

De prestigieuze East Coast Main Line van Groot-Brittannië is op een woensdagavond normaal gesproken het toonbeeld van ontspannen efficiëntie. Maar dat is niet helemaal hoe het deze woensdag ging. Een dierstaking op een noordelijke express vanuit Londen King’s Cross bracht de diensten tot stilstand en de treinen liepen meer dan 120 kilometer vertraging op. Passagiers en treinpersoneel hadden weinig houvast, totdat een operationeel bericht elke trein op zijn beurt bereikte en het onvermijdelijke nieuws bracht dat de vertragingen aanzienlijk zouden zijn.

De beroemdste spoorlijn van Groot-Brittannië kwam woensdag (13 maart) tot stilstand. De ECML – vaak de route van de Flying Scotsman genoemd – werd de route van de stilstaande treinen, omdat zowel passagiers- als goederendiensten werden opgehouden bij de gevarenseinen, die zich over een afstand van maar liefst 75 mijl over de noordelijke lijn uitstrekten. De East Coast Main Line verzorgt treinen vanuit Londen Kings Cross naar bestemmingen in Yorkshire, Noordoost-Engeland en de oostkust van Schotland. Aan het begin van de avond was het duidelijk dat geen van de treinen die bestemmingen zou bereiken.

Overal rode seinen

Een avonddienst vanuit Londen King’s Cross raakte een verdwaald dier, waarschijnlijk landbouwvee, op de lijn net ten noorden van Thirsk in Yorkshire. De botsing was voldoende om de trein uit te schakelen, zonder hem te laten ontsporen. Het tweesporige baanvak werd echter volledig geblokkeerd door de getroffen trein, waardoor de volgende diensten langs de hele lijn vertraging opliepen bij rode seinen. De officieel erkende National Rail Enquiries service van de industrie verklaarde dat een trein een obstructie had geraakt in de buurt van Northallerton – dat is ongeveer 25 km ten zuiden van Darlington en 50 km ten noorden van York. “De impact van de obstructie heeft schade veroorzaakt aan een trein die nu gerepareerd moet worden voordat hij verplaatst kan worden”, aldus National Rail Enquiries. “Als gevolg hiervan blijven alle lijnen gesloten terwijl een monteur ter plaatse is. [Er wordt een grote verstoring verwacht tot het einde van de dag.”

Red signals over track at a major junction
Rode seinen. Niet noodzakelijkerwijs de East Coast Main Line, maar het zicht dat veel machinisten woensdagavond begroette

Verschillende maatschappijen ondervonden aanzienlijke hinder van het incident. Een dienst van Londen naar Edinburgh noteerde een vertraging van 108 minuten, terwijl een CrossCountry dienst van Reading naar Newcastle 178 minuten vertraging opliep door stilstand op de South Yorkshire vlaktes. Normaal gesproken een indrukwekkend uitzicht op glooiende velden en verre horizonten, maar in dit geval een pikzwart uitzicht met alleen het zwakke schijnsel van het rode gevarensein dat de duisternis van Northallerton aan de rand van de stad verlichtte.

Uiterste voorzichtigheid om passagiers veilig over te zetten

De trein die betrokken was bij de eerste botsing was volledig geïmmobiliseerd door het incident. Ondanks de inspanningen van het treinpersoneel en de ondersteunende technici was er geen hoop op hervatting van de actieve dienst. Na enkele uren werd rond tien uur ’s avonds de beslissing genomen om een ander treinstel langszij te laten komen en passagiers te evacueren uit de nu gestrande dienst.

Het evacuatieproces in de open lucht en ’s nachts is zeer gevaarlijk. Uiterste voorzichtigheid is geboden om de transfer van honderden passagiers veilig te laten verlopen. Desondanks werd de operatie voltooid zonder gewonden of incidenten. De vertragingen waren echter enorm. De diensten keerden ’s avonds helemaal niet terug naar normaal en pas bij de hervatting van de dagdienst op donderdag keerde de East Coast Main Line terug naar iets dat de normaliteit benaderde.

National Rail Enquiries meldde dat de lijn vandaag (donderdag) om 0301 uur weer vrij was, bijna acht uur na het incident – iets langer dan zelfs de hele dienstregeling Reading – Newcastle.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com