FR NL
European Sleeper founders Elmer van Buuren and Chris Engelsman at the launch of their night train in May 2023

European Sleeper breidt service uit naar Tsjechië

European Sleeper, de Nederlands-Belgische exploitant van nachttreinen, kondigt de uitbreiding van zijn dienst naar Tsjechië aan met de ingebruikname van de eerste rit naar Praag op 25 maart 2024. De uitbreiding komt tien maanden na de introductie van de route Brussel-Berlijn en markeert een belangrijke mijlpaal voor Europese grensoverschrijdende treinverbindingen.

De nieuwe route omvat haltes in Brussel, Amsterdam, Berlijn, Dresden, Bad Schandau en Praag en verbindt daarmee vier landen en vier Europese hoofdsteden. Bovendien kunnen passagiers uit Parijs en Londen deze bestemmingen bereiken met één overstap in Brussel, waardoor de toegankelijkheid van het Europese netwerk nog verder wordt verbeterd. Tickets voor de nieuwe dienst beginnen bij 49 euro voor een zitplaats en 79 euro voor een couchette in een gedeelde coupé, met verbeterde huurrijtuigen die de reiservaring voor passagiers verbeteren.

De routeverlenging zal worden gevierd met een speciaal evenement op 25 maart 2024, waar pers, vertegenwoordigers van de handel en partners aan boord zullen gaan van de inaugurele reis van Brussel naar Praag. De volgende dag, 26 maart, vindt de officiële lancering plaats in Praag, tegelijk met het vertrek van de eerste treinen naar Amsterdam en Brussel. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met Prague City Tourism, CzechTourism, visit.brussels, Visit Dresden en České dráhy.

Elmer van Buuren, medeoprichter van European Sleeper, toonde zich enthousiast over de uitbreiding en zei: “We zijn echt enthousiast om de nieuwe route naar Praag te lanceren, minder dan een jaar na de lancering van onze eerste rechtstreekse dienst van Brussel naar Berlijn.” Hij voegde er verder aan toe: “Ons doel is om elk jaar een nieuwe route toe te voegen, zodat we kunnen blijven bijdragen aan een meer geïntegreerd en duurzaam Europees transportnetwerk.” Vooruitkijkend is European Sleeper inderdaad van plan om in 2025 of 2026 een nieuwe route te lanceren die Amsterdam, Brussel en Barcelona met elkaar verbindt, als onderdeel van de inspanningen om het bestemmingsaanbod verder uit te breiden en de Europese grensoverschrijdende treinverbindingen te verbeteren.

De nieuwe route (Bron: European Sleeper)

Europa verbinden

Elmer van Buuren, de Tsjechische minister van Transport gaf het volgende commentaar: “Nachttreinen maken nu een comeback in heel Europa en ik ben erg blij dat Tsjechië niet achterblijft. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor luchtvervoer, wat bevestigt dat het spoor in de toekomst een steeds belangrijkere rol zal spelen. Voor ons is dit opnieuw een signaal dat we niet alleen dringend de modernisering van bestaande spoorcorridors moeten voltooien, maar ook de voorbereiding en aanleg van hogesnelheidslijnen moeten versnellen.” Michal Krapinec, CEO van ČD, benadrukte de samenwerking met European Sleeper als onderdeel van ČD’s engagement om comfortabele en duurzame reismogelijkheden aan te bieden in heel Europa.

Martin Dvořák, de Tsjechische minister voor Europese Zaken voegde hieraan toe: “De opening van de nieuwe route van de European Sleeper nachttrein is een volgende stap om de verbinding tussen EU-landen te versterken en duurzaam vervoer in Europa te ondersteunen. Dit project vereenvoudigt niet alleen het reizen tussen Brussel en Praag, maar weerspiegelt ook onze gemeenschappelijke Europese waarden en het streven naar een groener en meer verbonden continent. Ik ben erg blij dat ik deel uitmaak van dit initiatief, dat bewijst dat samenwerking en innovatie kunnen leiden tot echte oplossingen op het gebied van mobiliteit en duurzaamheid.”

František Reismüller, directeur van de Tsjechische dienst voor toerisme, benadrukte de toeristische voordelen van de nieuwe lijn, met name voor fietsers en wandelliefhebbers, die nu gemakkelijk toegang hebben tot populaire bestemmingen langs de route. Patrick Bontinck, CEO van visit.brussels, onderstreepte het belang van toegankelijke treinreizen om de positie van Brussel als duurzame bestemming te versterken en meer bezoekers naar de regio te trekken. Corinne Miseer, Managing Director van Dresden Marketing GmbH, prees de uitbreiding voor de focus op duurzaamheid en het potentieel om meer bezoekers naar Dresden te trekken.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com