FR NL
DB track works

DB investeert recordbedrag van 7,6 miljard euro in Duits spoor in 2023

Deutsche Bahn (DB) heeft in 2023 een recordbedrag van 7,6 miljard euro geïnvesteerd in het ‘Strong Rail Initiative’ om de spoorweginfrastructuur van het land te verbeteren. Dit bedrag betekent een stijging van de investeringen met 16 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

De omvangrijke uitgaven vooraf, waaronder onderhoudskosten van meer dan 1 miljard euro voor de revitalisering van de infrastructuur en extra investeringen in de infrastructuur, hadden een impact op de winst voor rente en belastingen (EBIT) van DB. Als gevolg daarvan rapporteerde DB Group een aangepaste EBIT van -964 miljoen euro voor het boekjaar 2023, vergeleken met 1,225 miljard euro in het voorgaande jaar. DB blijft echter optimistisch en voorspelt een positieve aangepaste EBIT van meer dan 1 miljard euro voor 2024.

In heel 2023 bleef de vraag naar passagiersvervoer per spoor toenemen, wat DB ertoe aanzette om zijn aanbod te verbeteren met verbeteringen zoals een uitgebreider en gemoderniseerd wagenpark, uitgebreidere verbindingen en verbeterde digitale diensten.

De CEO van DB, Dr. Richard Lutz, benadrukte het belang van deze investeringen door te stellen: “In 2023 hebben we aanzienlijke uitgaven gedaan en meer gebouwd dan ooit tevoren, omdat we de revisie en modernisering van onze infrastructuur niet kunnen uitstellen.” Hij benadrukte de samenwerking met de Duitse overheid aan een uitgebreid investeringsprogramma en benadrukte dat het verwaarlozen van de spoorweginfrastructuur niet langer een optie is. Dr. Lutz voegde hieraan toe: “Dankzij de aanzienlijke verhoging van de begrotingsmiddelen van de Duitse regering kunnen we extra uitgaven doen ter waarde van ongeveer 30 miljard euro.”

Strategie voor infrastructuurverbetering

Een belangrijk aspect van DB’s strategie voor infrastructuurverbetering is de uitgebreide modernisering van ongeveer 40 intensief gebruikte corridors binnen het spoorwegnet. Deze corridors zullen uitgebreide upgrades ondergaan, waaronder verlengde perrons, verbeterde spoorinfrastructuur en de integratie van digitale signaleringstechnologie. Tegen 2030 wil Duitsland een performant spoorwegnet van 9.000 kilometer hebben. Het initiatief begon met de Riedbahn, een traject van ongeveer 70 kilometer tussen Frankfurt en Mannheim. Tijdens een testfase in januari 2024 werd een aanzienlijke hoeveelheid bouwmateriaal ingezet, wat de ambitieuze schaal van het project aangeeft.

In 2023 besteedden DB en de Duitse regering samen ongeveer 16,9 miljard euro aan bruto investeringen, waarvan meer dan 94 procent aan spoorweginfrastructuur in Duitsland. Hoewel dit leidde tot een stijging van de netto financiële schuld tegen het einde van 2023, blijft DB zich inzetten voor modernisering, aldus het persbericht.

Ondanks uitdagingen zoals inflatiegerelateerde kostenstijgingen en gestegen personeelskosten, bereikte DB verschillende mijlpalen in zijn kernbedrijfssegmenten. De inkomsten van DB Long-Distance, DB Regional en DB Cargo zijn aanzienlijk gestegen, wat een weerspiegeling is van de groeiende vraag in verschillende dienstencategorieën.

Vooruitblik

DB verwacht een verdere groei van de inkomsten en streeft naar een punctualiteit van ongeveer 70 procent voor de langeafstandsdiensten en ongeveer 93 procent voor de regionale treindiensten van DB. Er blijven echter onzekerheden bestaan, vooral met betrekking tot het regelgevingskader voor meer overheidsfinanciering. DB zet haar reis naar een efficiënter en duurzamer spoorwegnet voort en blijft bereid om te voldoen aan de veranderende behoeften van passagiers en het bredere transportlandschap.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com