FR NL
Work by DB on German rails

Een miljard euro voor kleinere spoorweginfrastructuur in Duitsland tegen 2025

Het vier miljard euro kostende Duitse infrastructuurprogramma “Kleine en Middelgrote Maatregelen” voor het spoorwegnet boekt vooruitgang: 138 van de 355 geplande projecten zullen eind 2025 zijn uitgevoerd, aldus Deutsche Bahn (DB). Dit is 40 procent van de geplande maatregelen, met een investering van ongeveer een miljard euro.

Onder de projecten zijn infrastructuurelementen zoals extra kruisingen, extra seinen en spoorwisselfaciliteiten of nieuwe perrons. Het programma beoogt snelle positieve effecten op de capaciteit en punctualiteit voor passagiers en goederen. De projecten worden voornamelijk gefinancierd door het klimaatbeschermingspakket van de Duitse federale overheid en Deutsche Bahn en moeten in 2030 zijn voltooid.

Philipp Nagl, CEO van DB InfraGO AG, verklaarde: “Het programma is een belangrijk onderdeel van onze taken bij DB InfraGO. Hierbij richten we ons op het bestaande netwerk. In lijn met de bedrijfsstrategie Sterk Spoor richten we ons sinds 2022 op ‘kleine en middelgrote maatregelen’ om snel knelpunten weg te werken en het netwerk veerkrachtiger te maken tegen een zeer goede prijs-prestatieverhouding. Dankzij versnelde implementatie – bijvoorbeeld door maatregelen te bundelen en projectplanning te stroomlijnen – slagen we er steeds beter in om met kleine en bijzonder effectieve projecten snel een significante impact te realiseren.”

Focus op vrachtvervoer

Projecten gericht op het verbeteren van de kwaliteit van productieprocessen in het goederenvervoer per spoor omvatten maatregelen in terminals voor gecombineerd vervoer, faciliteiten voor treinvorming en nieuwe spoorverbindingen. De uitbreiding van het netwerk voor lange goederentreinen (740 meter netwerk) zal meer inhaalmogelijkheden creëren voor deze lange treinen. In het regionale vervoer zullen maatregelen worden uitgevoerd die zijn gecoördineerd met de deelstaten.

Enkele voorbeelden zijn de voltooide bouw van het omleidingspunt Simssee en het aftakkingspunt Landl op de lijn Kufstein-Rosenheim-Salzburg in 2023, waardoor de capaciteit en de planningsmogelijkheden zullen toenemen. Ongeveer 20 miljoen euro zal tegen het einde van dit jaar worden geïnvesteerd in het traject Wandersleben (Thüringen) om het gebied op de lijn Erfurt-Bebra te optimaliseren voor 740 meter lange goederentreinen.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com