FR NL
Cadore Express dinning experience
Interview

Laatste Cadore Express trein van het seizoen bereikt Cortina

De Cadore Express, een treindienst tussen Rome en Cortina d’Ampezzo onder FS Treni Turistici Italiani, heeft zijn laatste winterreis met succes afgesloten. Luigi Francesco Cantamessa, CEO van Treni Turistici Italiani, vertelt in een interview over de plannen van het bedrijf om traditionele spoorwegervaringen nieuw leven in te blazen met deze dienst.

De Cadore Express trein van Rome naar Cortina d’Ampezzo vertrok op 23 februari 2024 vanaf station Roma Termini en voltooide zijn seizoensdienst. De trein vervoerde passagiers naar het Alpenstadje dat in 2026 de Olympische Winterspelen van Milaan-Cortina zal organiseren. Treni Turistici Italiani heeft de Cadore Express opnieuw ontworpen met een nieuw concept als onderdeel van de samenwerking tussen de Olympische Spelen van Milaan-Cortina 2026 en de Ferrovie dello Stato Italiano Group.

Volgens de CEO van Treni Turistici Italiani, Luigi Francesco Cantamessa, is het de bedoeling dat er een handigere, aangenamere en duurzamere manier van vervoer komt om Cortina d’Ampezzo te bereiken. “Stel je 220 mensen voor die vastzitten in SUV’s of grote auto’s op de Alemagna snelweg. Of stel je voor dat 220 mensen een goedkope vlucht nemen om ’s avonds van Rome naar Venetië te gaan. En dan rijden er bussen met beperkte zitplaatsen over de rijksweg. Dus het is snel gezegd, 220 mensen die met de trein reizen verbruiken een verwaarloosbare hoeveelheid CO2, vergeleken met een SUV of de andere transportmiddelen die ik heb beschreven,” verklaarde hij in een interview.

Cadore Express sleeping compartment
Cadore Express slaapcoupé (Foto: Treni Turistici Italiani)

Made-in-Italy

“Het idee voor deze trein die Rome met de Ampezzo-vallei verbindt, ontstond toen we een oude dienstregeling van de spoorwegen doorbladerden die in 2011 ophield met de laatste rit Rome-Calalzo di Cadore. We namen de rijtuigen die in de loop der tijd buiten gebruik waren gesteld en herleefden ze in een nieuw jasje met deze made-in-Italy meubels. We hebben de typisch Italiaanse smaak overgenomen met een geheel nieuwe benadering. Met de Cadore Express begint je vakantie in de bergen direct wanneer je in de trein stapt,” vertelt Luigi Francesco Cantamessa, CEO van Treni Turistici Italiani.

“Daarom wilden we Rome en Cortina al drie jaar van tevoren met elkaar verbinden. We zagen het als een uniek voorstel voor een verbinding Rome-Cortina per bus en trein met diensten aan boord. Het moet gezegd worden dat reizigers hun toevlucht hadden genomen tot de auto of de bus, met enkele directe verbindingen. Maar niets was zo aangenaam als dineren aan tafels met stoffen tafelkleden en ’s nachts liggen luisteren naar de rollende wielen van de trein. We hebben reizigers een vervoermiddel geboden om van Rome naar Cortina te reizen, samen met 12 uur van een prachtige ervaring,” vervolgt hij.

Cadore Express dinning car
Cadore Express restauratiewagen (Foto: Treni Turistici Italiani / FS)

Cantamessa toonde zich ook optimistisch over toekomstige inspanningen van Treni Turistici Italiani, waaronder een mogelijke uitbreiding naar Zuid-Italië met nachttrips naar bestemmingen zoals de kustplaats Gallipoli en Ragusa Ibla op Sicilië, en de introductie van treindiensten overdag.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com