FR NL
Woman rail worker in front of a locomotive
Women in Rail

Bijna een kwart van de werknemers van Deutsche Bahn is nu vrouw

In de spoorwegindustrie, die van oudsher door mannen wordt gedomineerd, zien we een toenemende aanwezigheid van vrouwelijke collega’s in verschillende functies, van machinisten tot onderhoudspersoneel. Het aantal vrouwen dat bij Deutsche Bahn (DB) werkt, blijft stijgen tot 55.000 in het hele land, goed voor 24,1 procent van het personeelsbestand, tegenover 23,6 procent vorig jaar.

In maart, de Wereldvrouwenmaand, ontving DB ongeveer 11.000 sollicitaties van vrouwen en nam er meer dan 800 aan. Het percentage vrouwelijke leidinggevenden bij DB is ook gestegen tot 29,4 procent, een stijging van meer dan twee procentpunten binnen een jaar, waardoor het doel van 30 procent aan het eind van het jaar dichterbij komt. DB streeft naar een rechtvaardige deelname op de lange termijn.

Martin Seiler, Chief Human Resources Officer bij DB, verklaarde: “We zetten ons niet alleen in om meer vrouwen te werven en hen te promoveren naar leidinggevende posities, maar waarderen ook de bijdragen van vrouwen die al binnen het bedrijf werken. We zijn trots op de vooruitgang die we tot nu toe hebben geboekt, maar zien ook dat er ruimte is voor verbetering. Diversiteit maakt integraal deel uit van ons ethos en we ondersteunen onze vrouwelijke werknemers actief.”

Op 7 maart werd DB voor het tweede opeenvolgende jaar door het FKi initiatief Diversity for Success geëerd als ‘meest vrouwvriendelijke bedrijf’ in Duitsland.

Initiatieven voor gendergelijkheid

De hele maand maart vierde DB de Wereldvrouwenmaand met een landelijke campagne getiteld “55.000 Rolmodellen. En jij.” Dit omvatte campagnes op sociale media, wervingsevenementen en paneldiscussies, waarbij de nadruk lag op technische spoorwegberoepen in de STEM-sector.

Om de vertegenwoordiging van vrouwen in het personeelsbestand en in leidinggevende functies verder te vergroten, implementeert DB verschillende maatregelen op het gebied van werving, ontwikkeling en arbeidsvoorwaarden. Deze omvatten een op maat gemaakte wervingsstrategie met 30 initiatieven, zoals deeltijdbanen in vacatures. Bovendien zorgen modellen voor flexibele werktijden en loopbaanontwikkelingsprogramma’s voor een levensfasegerichte benadering van werk.

DB biedt gespecialiseerde opleidingsmogelijkheden voor vrouwen, waaronder individuele loopbaanconsultaties, netwerkevenementen en ontwikkelingsprogramma’s. Een transparante opvolgingsplanning zorgt voor duidelijkheid en doorgroeimogelijkheden bij benoemingen.

Tot slot verklaarde DB in een persbericht dat gelijke deelname voor hen niet alleen een maatschappelijke verantwoordelijkheid is, maar ook de sleutel tot een succesvolle en innovatieve bedrijfscultuur. Daarom werd DB vorig jaar ondersteunend lid van “FidAR e.V.”, het initiatief voor een grotere vrouwelijke vertegenwoordiging in raden van bestuur.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen:

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com