FR NL
Matthieu Chabanel, Chairman and CEO of SNCF Réseau, at inauguration ceremony on 6 May 2024.

Île-de-France RER E pendellijn nu verlengd tot Nanterre

De RER E lijn strekt zich nu uit tot Nanterre na de inhuldiging van drie nieuwe stations ten westen van het station Saint-Lazare gisteren.

Het doel van deze uitbreiding is om de vervoersdienst in de westelijke regio van Île-de-France te versterken voor de ongeveer 650.000 passagiers die er naar verwachting dagelijks gebruik van zullen maken, vooral degenen die het zwaar overbelaste westelijke segment van de RER A tijdens de spitsuren moeten oversteken.

De drie nieuwe stations, Porte Maillot, La Défense-Grande Arche en Nanterre-la-Folie, verlengen de lijn met 8 kilometer naar het westen, met een reistijd van ongeveer 12 minuten, en ontlasten de RER A, B en D, met een verwachte verschuiving van bijna 15 procent van de passagiers naar de RER E lijn. Daarnaast kunnen forenzen zeven overstappunten verwachten langs de verlengde route, en de introductie van de RER Nouvelle Génération (RER NG) treinen zal zorgen voor meer comfort en betrouwbaarheid voor passagiers.

De stations zijn ontworpen met het comfort en gemak van de reizigers in gedachten en hebben ruime interieurs met veel daglicht, verbrede perrons en toegankelijke voorzieningen om een soepele overgang voor alle forenzen te vergemakkelijken. Daarnaast bieden ze talloze aansluitingen op andere vervoersnetwerken, waaronder 4 andere RER-lijnen, 7 Transilien-lijnen, 5 tramlijnen, 10 metrolijnen, de toekomstige lijnen van de Grand Paris Express en meer dan 250 buslijnen.

Inauguration of the RER NG on RER line E
Inhuldiging van de RER NG op de RER-lijn E (Foto: IDF Mobilités, LinkedIn)

Inhuldiging van de uitbreiding

Matthieu Chabanel, voorzitter en CEO van SNCF Réseau, toonde zich trots op de nieuwe infrastructuur tijdens de inwijdingsceremonie, die werd bijgewoond door prominenten als Jean-Pierre Farandou, Valérie Pécresse, Georges Siffredi, Pierre Bédier, Anne Hidalgo, minister-president Gabriel Attal, minister van Transport Patrice Vergriete, minister van Sport en de Olympische en Paralympische Spelen Amélie Oudéa-Castéra, evenals verschillende openbare instellingen en gemeenschappen die integraal deel uitmaken van het project.

Forenzen moeten er rekening mee houden dat de treinen die de verlenging bedienen in eerste instantie zullen eindigen in station Magenta, waardoor passagiers die hun reis voortzetten moeten uitstappen in station Haussmann Saint-Lazare en direct moeten overstappen op treinen naar Chelles-Gournay of Tournan, in Seine-et-Marne. De treinfrequentie op de verlengde route naar Nanterre-La Folie zal in eerste instantie vier treinen per uur bedragen tussen 10:00 en 16:00 uur, en geleidelijk toenemen tot normale dienstniveaus tegen het einde van 2024 met de introductie van extra RER NG-treinen.

Verhoogde treinfrequentie

De treinen rijden elke 15 minuten tussen 10:00 en 16:00 uur op weekdagen en tot 20:00 uur in het weekend en op feestdagen. Tegen 2025 zal de frequentie toenemen tot een trein om de 4 minuten, waardoor forenzen in slechts 11 minuten van Nanterre naar Saint-Lazare kunnen reizen, met RER-treinen die 120 km/u rijden door de speciale tunnel.

Het nieuwe automatiseringssysteem voor treinbesturing en -toezicht van Siemens Mobility zorgt voor een aanzienlijke toename van het aantal treinen in het centrale deel van Parijs, tussen Rosa-Parks en Nanterre-La Folie, en verbetert tegelijkertijd de frequentie en regelmaat van de lijn, met treinintervallen die kunnen dalen tot 108 seconden. De verbeterde punctualiteit wordt ook toegeschreven aan het verkeersmanagement vanuit het Pantin East-West Francilian unique commandocentrum.

La Défense business hub in Paris will be connected to the new line M15
La Défense zakencentrum in Parijs (Foto: Shutterstock)

Volgende stappen voor het EOLE-project

Deze uitbreiding vormt de eerste fase van de uitbreiding van RER E, die uiteindelijk in 2026 zal uitmonden in het nieuwe westelijke eindpunt in Mantes-la-Jolie. Na Nanterre-La Folie zal het RER E verder gaan richting Mantes-la-Jolie, over een totale afstand van 55 kilometer vanaf het station Saint-Lazare. Door deze uitbreiding wordt RER E de lijn met de meeste verbindingen binnen het transitnetwerk van Île-de-France.

Tegen het einde van 2026 zal de RER E zijn dienst uitbreiden naar 10 extra stations ten westen van Nanterre La Folie, waardoor er een verbinding komt met Mantes-la-Jolie en de reistijd vanaf Haussmann Saint-Lazare wordt teruggebracht tot slechts 40 minuten. Deze uitbreiding sluit aan bij de inspanningen om het netwerk van Île-de-France te moderniseren en voortdurend te ontwikkelen, met als doel het openbaar vervoeraanbod te verbeteren in de aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs van 2024. Het is een aanvulling op recente en toekomstige openingen zoals tram T12, de uitbreiding van tram T3b en de uitbreiding van de lijnen 11 en 14 van de metro van Île-de-France tegen de zomer.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com