FR NL
NS train in the Netherlands

NS sloeg vorig jaar 2788 keer een station over: ‘Soms noodzakelijk’

Het is vervelend voor de reizigers, maar soms echt nodig. Dat zegt de NS over het overslaan van stations. Volgens cijfers die de NOS van de vervoerder heeft gekregen, werd er vorig jaar 2788 keer een station overgeslagen. Van de tien meest overgeslagen stations liggen er acht op de lijn Arnhem-Breda.

In 2023 sloeg NS 2788 keer een station over terwijl er een halte gepland stond, zo blijkt uit navraag van NOS bij de vervoerder. Dat komt neer op ruim 7,6 keer per dag en op 0,02 procent van de bijna 12 miljoen keer dat de vervoerder in dat jaar ergens stopte. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met die van tien jaar geleden.

Volgens NS is het overslaan van een station soms nodig als een trein vertraging heeft. Zo voorkomt de vervoerder dat de vertraging escaleert tot het punt waarop een trein helemaal moet worden geschrapt. Bijvoorbeeld omdat het andere treinen zou hinderen. “En dan hebben alle passagiers langs de route er last van”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Om te voorkomen dat treinen helemaal uitvallen, heeft NS voor sommige trajecten afspraken gemaakt met ProRail over wanneer treinen een station overslaan. Deze staan in een zogenaamd ‘Treinafhandelingsdocument’ (TAD). Bovenaan de lijst van meest overgeslagen stations staat bijvoorbeeld station Tilburg Universiteit. Daar is de afspraak dat NS het station overslaat als de trein meer dan acht minuten vertraging heeft.

Top tien meest overgeslagen stations in 2023:

Tilburg University: 271 keer (0,82%)
Nijmegen Dukenburg: 167 keer (0,41%)
Nijmegen Goffert: 166 keer (0,41%)
Utrecht Lunetten: 101 keer (0,19%)
Arnhem Zuid: 94 keer (0,28%)
Elst: 92 keer (0,26%)
Nijmegen Lent: 92 keer (0,27%)
Zoetermeer: 75 keer (0,26%)
Rosmalen: 69 keer (0,31%)
‘s-Hertogenbosch Oost: 68 keer (0,30%)

Treinen die een station moeten overslaan, lopen volgens NS vaak vertraging op door tijdelijke snelheidsbeperkingen. Deze worden door ProRail om veiligheidsredenen opgelegd, bijvoorbeeld als de grond onder het spoor instabiel is.

Snelheidsbeperkingen zijn bijvoorbeeld een belangrijke oorzaak van het grote aantal treinen dat de Universiteit van Tilburg overslaat. Een van de sprinters die daar stopt volgt het traject tussen Arnhem en Breda, waar op een stuk van twee kilometer maar 40 kilometer per uur mag worden gereden, in plaats van de gebruikelijke 140. Dit zorgt voor veel vertraging. Dit zorgt voor veel vertraging.

NS verdedigt deze afspraak door erop te wijzen dat er overdag vier treinen langs Tilburg University rijden. “Als er dan eentje uitvalt, blijft er nog heel wat over”, zegt de woordvoerder. Volgens Wim van Donk, rector magnificus van de universiteit, hebben studenten echter veel last van de maatregel. Hij heeft vorig jaar zelfs aangeboden om hoogleraren logistiek te betrekken bij het vinden van een oplossing.

‘Groot dilemma’

Ook tussen Utrecht en ‘s-Hertogenbosch gelden snelheidsbeperkingen, waardoor vertragingen ontstaan rond knooppunt ‘s-Hertogenbosch. Het gevolg is dat verschillende stations langs het traject Arnhem-Breda het afgelopen jaar onevenredig veel hinder ondervonden.

“Het is een groot dilemma voor de spoorwereld”, zegt de woordvoerder, “het overslaan van stations. Dat wil je natuurlijk niet, want reizigers hebben er last van.” Hij benadrukt wel dat het overslaan van stations zeldzaam is (0,02 procent van het totaal aantal haltes) en stelt dat het in het buitenland vaker voorkomt.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op onze zusterpublicatie SpoorPro.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: RailTech.com