FR NL
Siemens depot

Siemens Mobility investeert 150 miljoen in digitaal servicedepot Dortmund

Siemens Mobility investeert ongeveer 150 miljoen euro om zijn sterk gedigitaliseerde serviceloods in Dortmund-Eving uit te breiden tot 87.550 m². De groeiende vraag naar spoordiensten vraagt om de bouw van een extra servicehal van 12.300 m² met opslagfaciliteiten, kantoren en werkplaatsen.

De bouw van het nieuwe gebouw moet in 2024 beginnen en in 2026 voltooid zijn. Het Siemens Mobility depot in Dortmund had voorheen een totale oppervlakte van 70.000 m² en zal na voltooiing van het project 157.550 m² beslaan. Het bedrijf zal ook een nieuwe set sporen toevoegen aan het terrein, dat toegankelijk zal zijn vanuit twee verschillende richtingen om de flexibiliteit te vergroten.

“Onze klanten hebben de beste service nodig om meer treinen op het spoor te zetten en hun maximale beschikbaarheid te garanderen”, zegt Michael Peter, CEO bij Siemens Mobility. “Door te investeren in extra depotcapaciteit reageren we op de groeiende vraag naar diensten”, voegt hij eraan toe. “De depotuitbreiding stelt ons niet alleen in staat om in de toekomst meer voertuigen, treintypes en klanten te bedienen, maar creëert ook hooggekwalificeerde banen in de regio en versterkt ons servicenetwerk in Europa verder.”

Siemens depot
Siemens depot (Foto: Alexander Molendijk)

Het depot in Dortmund is sinds 2018 in gebruik. Als de nieuwe faciliteit in 2026 klaar is, zal het servicecentrum tot 250 werknemers tellen. Op dit moment onderhoudt het depot van Siemens Mobility voornamelijk treinen van de RRX-vloot die in de hele metropoolregio Rijn-Ruhr rijden. Met de extra capaciteit zal het depot ook meer treinen van andere wagenparken kunnen onderhouden.
Waar digitaal en mechanisch elkaar ontmoeten

Siemens presenteert zijn digitale onderhoudsdepot in Dortmund als een van de modernste spoorservicepunten in Europa, ‘een plek waar het digitale en het mechanische samenkomen’. Een woordvoerder merkt op dat alle onderhoudsprocessen volledig digitaal kunnen worden aangestuurd, waardoor de werkzaamheden worden geoptimaliseerd en de systeembeschikbaarheid kan oplopen tot 100 procent.

Siemens depot (Photo: Alexander Molendijk)
Siemens depot (Foto: Alexander Molendijk)

Het depot in Dortmund beschikt ook over een geavanceerd Automated Vehicle Inspection systeem [AVI]. Wanneer een trein dit systeem binnenkomt, controleert het automatisch de wielen, assen en loopvlakprofielen en geeft het de gegevens door aan Railigent X. Bovendien zijn er ter plaatse 3D-printfaciliteiten voor reserveonderdelen beschikbaar.

In de toekomst streeft Siemens naar een verschuiving van menselijke voertuiginspecties naar volledig geautomatiseerde visuele inspecties. Het is de bedoeling dat deze inspecties naadloos worden geïntegreerd in de activiteiten van een trein, met behulp van technologieën zoals computervisie, kunstmatige intelligentie en digital twins.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: RailTech.com