FR NL
Tjark de Vries (right) in conversation with Jeroen Baldwin of SpoorPro at RailTech Europe '24.
RailTech Europe`24

Strukton Rail CEO De Vries: ‘We moeten infrastructuur gaan delen!

Volgens bestuursvoorzitter Tjark de Vries van Strukton Rail heeft de OV-sector de potentie om de energie-infrastructuur te transformeren en dat is hard nodig. Nederland stevent af op regelmatige en grootschalige stroomstoringen. Door de Nederlandse OV-netwerken voor meerdere doeleinden in te zetten, kunnen deze alarmerende stroomstoringen deels worden voorkomen.

Het stilvallen van de energietransitie door het gebrek aan stroom en de (tijdelijke) onmogelijkheid om beschikbare stroom daar te krijgen waar het nodig is, is een bijkomend probleem. Zo wordt netcongestie een veelzijdig probleem. Ondertussen hebben we in Nederland een wijdvertakt netwerk voor de energievoorziening van treinen, trams en metro’s, dat we relatief eenvoudig op meerdere manieren kunnen benutten. De Vries ziet kansen in deze openbaarvervoersnetwerken: “We moeten infrastructuur gaan delen. Het idee dat iedereen zijn eigen exclusieve elektriciteitsnetwerk heeft, is niet houdbaar. Laten we op zijn minst bespreken hoe we de bestaande infrastructuur van netbeheerders en openbaar vervoerbedrijven efficiënter kunnen gebruiken.”

De Vries stelt dat er al veel mogelijk is. Hij identificeert drie grote uitdagingen om meervoudig gebruik van de energievoorziening van het openbaar vervoer mogelijk te maken: technologie, regelgeving en beheer.

“Op technologisch gebied hebben we de afgelopen 15 jaar veel vooruitgang geboekt,” zegt hij. “De capaciteit van batterijen is enorm verbeterd en net zo belangrijk zijn de ontwikkelingen in de hoogspanningselektronica. Slimme systemen kunnen het opladen van batterijen automatisch regelen wanneer er voldoende elektriciteit is en bovenleidingen aftappen wanneer er geen treinen rijden. Het is allemaal technisch haalbaar.”

“De tweede grote uitdaging is het creëren van flexibiliteit in de regelgeving. De huidige regels zijn afgestemd op de oude manier van werken, waarbij wordt uitgegaan van strikt gescheiden organisaties voor het transport en de opwekking van elektriciteit. Veel dingen die je kunt bedenken en die technisch zonder problemen zouden werken, zijn niet toegestaan.” De Vries vindt dat daar enige flexibiliteit in moet komen.

Pleiten voor politieke aandacht

De directeur van Strukton Rail Nederland pleit voor politieke aandacht om meervoudig gebruik van de energievoorziening van het openbaar vervoer mogelijk te maken. “De ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) moeten hier gezamenlijk het voortouw in nemen. Bijvoorbeeld door een programmabureau op te richten dat de touwtjes stevig in handen heeft en deze maatschappelijke kans verzilvert. Want dit is geen simpel verhaal, maar een complexe puzzel die opgelost moet worden,” benadrukt De Vries.

“Voor de lopende pilots hebben individuele OV-bedrijven en concessieverleners risico’s genomen door hun onderzoekscapaciteit en financiële reserves in te zetten binnen de krappe regelgeving”, geeft De Vries aan. “Daarom is het hoog tijd dat deze boodschap doorklinkt in Den Haag: Het meervoudig inzetten van de energievoorziening van het openbaar vervoer kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van de huidige netcongestie.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Jeroen Baldwin

Bron: RailTech.com