FR NL

Aantal reizigers openbaar vervoer zit in de lift, maar voor hoe lang nog?

Het gebruik van het openbaar vervoer zit in de lift nadat passagiers door corona lange tijd hun gezicht niet lieten zien. NMBS en ook MIVB zagen het aantal reizigers toenemen naar tachtig procent in vergelijking met het pre-corona niveau. De Lijn blijft steken op zestig procent. Het blijft wel een vraagteken wat de opflakkering van het coronavirus en de recent aangescherpte overheidsmaatregelen voor een impact gaan hebben.

“Sinds november wordt het advies gegevens om waar mogelijk vanuit huis te werken. Dat zou best wel eens een negatieve invloed kunnen hebben op de passagiersvolumes van de openbare vervoersbedrijven”, stelt De Lijn-woordvoerster Annelies Meynaerts. De Lijn zag vanaf september naar oktober wel een stijgende lijn in passagiersaantallen.

Van 21 september tot 28 september lag het weekgemiddelde op 51 procent van dezelfde periode voor corona, in 2019. Een week later zat men op 54 procent en de eerste volle week van oktober was dat 59 procent. Van 12 tot 19 oktober zat men op 60 procent van het pre-corona tijdperk. Meynaerts beaamt dat er gesproken kan worden van een herstel, maar zij stelt dat de stijging ook gerelateerd kan worden aan het slechte weer.

Te vroeg om effect nieuwe golf te weten

Het is nog te vroeg om het effect van de nieuwe coronaopstoot te meten, zegt de woordvoerder van De Lijn. “De vierde golf en de daarmee gepaard gaande overheidsadviezen (thuiswerken, red.) zijn nog maar net een feit, dus het is nog iets te vroeg om hiervan al effecten te kunnen vaststellen. Bijkomend gegeven is dat er momenteel in Vlaanderen een week herfstvakantie is.”

De NMBS zat voor de herfstvakantie en de verstrengde coronamaatregelen op een herstel van de markt tot tachtig procent van de pre-corona situatie. De treinvervoerder komt van ver: tijdens de piek van de pandemie nam nog maar 10 procent van de normale reizigers de trein.

NMBS en MIVB op 80 procent

Vervolgens bleef het reizigersaantal bij NMBS lange tijd bleef steken op vijftig procent, alvorens het in de zomer van dit jaar begon te klimmen naar zeventig en later tachtig procent. Ook de MIVB is een stuk hersteld van de coronacrisis. “In het heetst van de coronastrijd zijn onze reizigersaantallen gezakt naar 10 tot 15 procent van het oorspronkelijke niveau”, geeft MIVB-woordvoerder Ann Van Hamme aan. Inmiddels telt het Brusselse vervoersbedrijf de 75 tot 80 procent van het aantal reizigers ten opzichte van de periode van voor corona.

De Lijn hinkt achterop

Opvallend zijn de verschillen in herstel tussen de vervoersmaatschappijen. Met 60 procent hinkt De Lijn duidelijk achterop. “Bij ons gaat het om kleinere afstanden dan bij de NMBS. Hiervoor is de fiets vaker een optie terwijl mensen bij de trein de auto als alternatief hebben. Door de files is dat alleen minder aantrekkelijk”, oppert de woordvoerder van De Lijn.

En wat betreft het gat met de MIVB: “Mogelijk heeft het met de infrastructuur te maken. In Brussel wordt minder gefietst dan in bijvoorbeeld Antwerpen”.

Lees ook: Hoogste aantal passagiers sinds begin coronacrisis

Auteur: Jerom Rozendaal