FR NL

Activiteiten Thalys en Eurostar weer op het niveau van voor de pandemie

Ruy Barbosa Pinto

Volgens verschillende bronnen zouden de zakenreizen met de Thalys en de Eurostar zich opnieuw bevinden op het niveau van voor de pandemie

Volgens BussinessTravel, een Brits webzine, zou Eurostar tot eind juli de meeste treinen van Londen naar Parijs, Amsterdam en Brussel in alle klassen uitverkocht hebben. Ook zou Thalys in dezelfde periode geen plaatsen meer beschikbaar hebben.

Een moeilijk parcours wat betreft het aantal vervoerde passagiers

Eurostar heeft in de periode van de pandemie een moeilijk parcours afgelegd wat betreft de passagiersaantallen. In 2021 vervoerde de Britse operator 1,6 miljoen passagiers, tegenover 2,5 miljoen in 2020 en 11,1 miljoen in 2019, het laatste ‘normale’ jaar om te kunnen vergelijken.

Herstel van de zakenreizen

Volgens waarnemers uit de sector zou het aantal professionele klanten zijn gestegen tot 70% van het pre-pandemisch niveau, terwijl momenteel slechts 75% van het rittenschema van voor 2019 wordt uitgevoerd. Wat verklaart waarom sommige treinen uitverkocht zijn.

Volgens Eurostar verwacht 78% van de zakenreizigers meer of minstens evenveel tussen het VK en Europa te reizen als in 2019 en 20% van de zakelijke klanten van Eurostar verplicht reizen per trein indien dit mogelijk is.

Wat wil ‘bleisure’ zeggen?

Deze nieuwe Engelse term komt van de samentrekking van “business” en “leisure” (d.w.z. vrije tijd). Bleisure zou betekenen dat werknemers tijdens een zakenreis profiteren van een toeristische ervaring.

De combinatie van werk en privé zou dus helpen om een ​​veel betere balans tussen werk en privé te creëren. Dit leidt meestal tot een aangename ervaring, minder stress en een groter gevoel dat zakenreizen de moeite waard zijn.

Het openbaar vervoer via het spoor probeert op deze trend in te spelen door aantrekkelijke First-rates aan te bieden zonder dat dit te veel geld kost.

“Voor regelmatige zakenreizigers wordt de mogelijkheid geboden om zakenreizen te verlengen om ​​nieuwe bestemmingen te verkennen en om meer tijd door te brengen met vrienden en familie.”, zegt Eurostar.

Thalys zal uiteindelijk verdwijnen

Herinneren we er nogmaals aan dat Eurostar zal fuseren met Thalys, met hoofdzetel in Brussel en dus niet langer in Londen. SNCF wordt met 55,7% de belangrijkste aandeelhouder van de nieuwe entiteit.

De rest van het kapitaal is in handen van Patina Rail (een consortium dat de Caisse de depot du Québec en het Hermes GPE fonds groepeert) en de NMBS. Het Eurostar-merk blijft behouden, maar in eerste instantie zouden de diensten naar Parijs hun karakteristieke paarsrood behouden.

Auteur: Jos Sterk