FR NL
Baron, France - July 29, 2020: A Eurostar e320 high speed train is driving from Paris to London on the LGV Nord, the North European high speed railway line, in the french countryside.

Eurostar passagiersaantallen terug op niveau van voor Covid

Terwijl Eurostar in 2019 19 miljoen passagiers vervoerde, leidde de pandemie van het coronavirus tot een aanzienlijke daling van het aantal reizen over de hele wereld. Op woensdag kondigde het bedrijf aan 18,6 miljoen passagiers te hebben vervoerd in 2023, waarmee bijna het niveau van voor de pandemie werd bereikt. Het aantal reizigers is met 22 procent gestegen ten opzichte van 2022, toen Eurostar 14,8 miljoen mensen vervoerde.

Deze groei werd voornamelijk ondersteund door de “vraag op routes naar Londen, Brussel en Amsterdam,” schreef Eurostar in een persbericht. Op de lijn Londen-Parijs steeg het aantal reizigers met een kwart. Tussen Frankrijk en buurland België steeg het aantal reizigers bescheidener, met 12 procent, wat neerkomt op 3,3 miljoen meer reizigers. Ten derde werden er 2 miljoen meer passagiers vervoerd tussen Frankrijk en Nederland, wat neerkomt op een stijging van 17 procent.

Eurostar CEO, Gwendoline Cazenave, verklaarde in het persbericht: “In 2023 heeft Eurostar aangetoond dat het kan groeien. In 2024 zetten we onze reis voort op weg naar 30 miljoen passagiers in 2030.”

Eurostar is ook van plan om 2 miljoen passagiers naar Parijs te vervoeren op zijn verschillende lijnen voor de Olympische en Paralympische Spelen. Daarnaast zal Eurostar, als officiële treinpartner, de Olympische teams van Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland en België vervoeren.

Rechtstreekse verbindingen van Londen naar Amsterdam blijven behouden

In 2024 breidt Eurostar zijn diensten uit, waarbij de nadruk ligt op het aanpakken van infrastructurele uitdagingen in Amsterdam. De kanaalterminal van Amsterdam Centraal zal vanaf 14 juni zes maanden dichtgaan voor renovatie. Daarna zal een vernieuwde terminal meer passagiers naar Londen verwelkomen.

Om het reizen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk tijdens de renovatie in stand te houden, zal Eurostar drie dagelijkse directe diensten van Londen naar Rotterdam en Amsterdam aanbieden. Daarnaast zal een aansluitende dienst in Brussel-Zuid een verbinding van 48 minuten tot 1 uur 48 minuten bieden tussen de treinen Amsterdam-Rotterdam-Brussel en Brussel-Londen. Deze overstap is bedoeld om efficiënte grensoverschrijdende reismogelijkheden te bieden.

“Amsterdam is een belangrijk knooppunt voor het internationale netwerk van Eurostar. In 2024 blijven we duurzaam reizen ontwikkelen met een specifieke oplossing tijdens de renovatie van station Amsterdam. We verzekeren de continuïteit van de rechtstreekse verbinding Londen-Amsterdam. Van Amsterdam en Rotterdam naar Londen zullen passagiers kunnen reizen met Eurostar met een aansluiting, met keuze uit maximaal 8 routes. De bouw van een nieuwe terminal is van vitaal belang voor passagiers, die hun aantal aanzienlijk zullen kunnen verhogen wanneer deze terminal wordt geopend,” zei Gwendoline Cazenave.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com