FR NL
Inside the T12 tram

Nieuwe tramlijn T12 nu in gebruik in de regio Parijs

Na tests werden de tramstellen Citadis Dualis van Alstom officieel in gebruik genomen op de lijn T12 van het netwerk Île-de-France Mobilités. Ze begonnen hun dienst op zondag 10 december 2023 om 5 uur ’s ochtends na een inwijdingsceremonie op 9 december. De nieuwe tramlijn vormt een verbinding tussen twee belangrijke centra in de Essonne-regio -Évry-Courcouronnes en Massy-Palaiseau, in de buitenwijken van de Franse hoofdstad.

Elke dag zullen naar schatting 40.000 passagiers gebruik maken van de nieuwe T12-lijn. De Citadis Dualis trams combineren de hogesnelheidseigenschappen van een trein met de stedelijke operationele efficiëntie van een tramlijn. Ze rijden zowel op het nationale spoorwegnet, op het traject tussen Massy en Épinay-sur-Orge op lijn T12, als op speciale stedelijke sporen tussen Épinay-sur-Orge en Évry-Courcouronnes. Deze configuratie is in staat om door stedelijke omgevingen met tramspoor te navigeren en levert treinachtige prestaties voor interstedelijke reizen, waardoor het niet langer nodig is om van modaliteit te veranderen.

Het testen van de Citadis Dualis voertuigen werd begeleid door Île-de-France Mobilités, SNCF Réseau en SNCF Voyageurs.

Inauguration of the T12 tram (Photo: Île-de-France Mobilités on LinkedIn)
Inhuldiging van de T12 tram (Foto: Île-de-France Mobilités op LinkedIn)

Daarnaast heeft Alstom, in samenwerking met TSO (leider van het consortium) en Terideal, een sleutelrol gespeeld bij de aanleg van het nieuwe tramspoor van 10 kilometer tussen Épinay-sur-Orge en Évry-Courcouronnes voor de T12-lijn. De bestaande sporen tussen Massy-Palaiseau en Épinay-sur-Orge worden ook gebruikt door de lijn. Het traject van 20,4 kilometer verbindt Massy met Évry-Courcouronnes in 39 minuten en loopt door 13 gemeenten in het departement Essonne, in de Franse regio Île-de-France.

T12 route
T12-route (Afbeelding: Grand-Orly Seine Bièvre)

De infrastructuur van het project kost 526 miljoen euro en wordt voor 4 procent gefinancierd door de SNCF, voor 5 procent door de IDF-regio, voor 10 procent door het departement Essonne en voor 30 procent door de Franse staat. Daarnaast is een extra 145 miljoen euro, volledig gefinancierd door IDFM, toegewezen voor de 25 Dualis Alstom trams. De exploitatie en het onderhoud van de lijn zullen ook worden uitgevoerd door IDFM. De exploitatie van deze nieuwe tramlijn is toevertrouwd aan TransKeo (SNCF/Keolis), die de trams T11 en T13 al exploiteert namens Île-de-France Mobilités.

Citadis Dualis

De Dualis tram heeft een vervoerscapaciteit van 251 passagiers, met 92 zitplaatsen. Hij zal rijden in een dubbele configuratie (twee gekoppelde trams), waardoor meer dan 500 passagiers met 190 zitplaatsen kunnen worden vervoerd. In totaal heeft het voertuig een lengte van 84 meter en een breedte van 2,65 meter. De trams zijn volledig toegankelijk en voorzien van airconditioning.

Inside the T12 tram (Photo: Île-de-France Mobilités)
Binnenkant van de T12 tram (Foto: Île-de-France Mobilités)

De Citadis Dualis wordt ontworpen en geassembleerd op de Alstom-locatie Valenciennes Petite-Forêt, met medewerking van 6 andere Alstom-locaties in Frankrijk. Voor de Citadis Dualis tramtrein, die volledig in Frankrijk is gemaakt, werken zeven van de 16 Alstom-fabrieken in het land samen. De vestiging in Valenciennes was verantwoordelijk voor het ontwerp, de productie, de assemblage, de validatie en het testen. De Alstom-vestiging in Le Creusot richt zich op draaistellen, Ornans op motoren en Petit-Quevilly op transformatoren. Villeurbanne levert een bijdrage aan de boordelektronica, Tarbes is gespecialiseerd in aandrijving en Saint-Ouen is een belangrijke locatie voor ontwerp.

T12 trams
T12 Citadis-Dualis trams

In de regio Île-de-France is nu een vloot van 77 Alstom Citadis Dualis-treinen operationeel, volledig gefinancierd door Ile-de-France Mobilités. Deze treinen zijn strategisch verdeeld over meerdere lijnen en bedienen sinds hun introductie belangrijke trajecten. Sinds juli 2017 rijden er 15 treinen op lijn T11 (Épinay-sur-Seine – Le Bourget) en vanaf maart 2022 op de Transilien lijn P (traject Esby – Crécy-la-Chapelle).

Daarnaast rijden er sinds december 2019 26 treinen op lijn T4 (Bondy – Aulnay-sous-Bois of Montfermeil). De inzet strekt zich uit tot lijn T13 (Saint-Cyr-l’École – Saint-Germain-en-Laye) met 11 treinen in dienst sinds juli 2022. Lijn T12 ten slotte (Evry-Courcouronnes – Massy-Palaiseau) profiteert van 25 treinen en draagt zo bij aan het openbaar vervoer in de regio.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com