FR NL
The signing of the new contract in Estonia.

Nieuwe bouwcontracten getekend voor hoofdlijn Rail Baltica in Estland

Rail Baltic Estonia heeft vandaag nieuwe bouwovereenkomsten gesloten voor de hoofdlijn van de spoorlijn in het district Rapla. Verston en Järelpinge Inseneribüroo, die samen een offerte hebben ingediend, gaan beginnen met de bouw van de hoofdlijn van Rail Baltica in de gemeenten Kohila en Rapla. De gecombineerde waarde van de twee contracten bedraagt 107 miljoen euro.

“Eerder dit jaar tekende Rail Baltica het eerste bouwcontract voor de Rail Baltica hoofdlijn in het district Harju, en nu gaan we verder met de bouw in het district Rapla,” merkte Anvar Salomets, CEO van Rail Baltic Estonia, op.

Bouwwerkzaamheden

De bouwwerkzaamheden voor de eerste fase van de spoorweginfrastructuur in de provincie Rapla strekken zich uit van de grens tussen de provincie Harju en Rapla tot het dorp Loone in de gemeente Kohila, over een totale lengte van 9,4 kilometer. Naast het hoofdspoor zullen in het kader van het contract zeven grote kunstwerken worden gebouwd, waaronder ecoducten, wegviaducten en een voetgangerstunnel, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor de vestiging van het lokale station van Rail Baltica Kohila.

De voorbereidende landontginningswerken voor de aanleg van de hoofdspoorlijn zijn grotendeels voltooid, alleen de werken in verband met het verkeersknooppunt Kohila moeten nog worden uitgevoerd. De samenwerking met de Land Board heeft de aankoop van ongeveer 95% van de benodigde grond mogelijk gemaakt. Alleen de percelen die nodig zijn voor de aanleg van het verkeersknooppunt Kohila moeten nog worden aangekocht. De bouwkosten worden geschat op ongeveer 60 miljoen euro.

De tweede bouwfase omvat een 7,1 km lange spoordijk, drainagesystemen, ecoducten, viaducten, geluidsschermen en een unieke 224 meter lange spoorbrug. In het gedeelte Loone-Hagudi zal de bouw van grote kunstwerken, waaronder het Pureva spoorwegviaduct, de bestaande Edelaraudtee corridor omleiden over het Rail Baltica spoor.

sectie Rapla (links) en sectie Den Haag (rechts). (Foto: Rail Baltica)

Een project van geostrategisch belang

Hij benadrukte het belang van de ondertekende bouwcontracten in de gemeente Kohila, die meer dan 16 kilometer hoofdlijn omvatten, als een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de spoorlijn, die aangeeft dat het project steeds volwassener wordt. Salomets toonde zich ook tevreden over de blijvende interesse van bouwbedrijven om deel te nemen aan aanbestedingen van Rail Baltica en benadrukte het belang van effectieve samenwerking met lokale gemeenten voor het succes van het project.

Veiko Veskimäe, voorzitter van Verston, benadrukte het strategische belang van het Rail Baltica project voor Estland en onderstreepte de rol ervan in het tot stand brengen van een snelle en veilige verbinding met Europa. “Gezien de huidige geopolitieke situatie is het duidelijk dat elke verbinding met Europa en zijn partners voor ons van cruciaal belang is. Maar juist investeringen in infrastructuur stimuleren de economie in moeilijke tijden en creëren concurrentievermogen voor de toekomst. Moderne infrastructuur die rekening houdt met de behoeften van mens en milieu, samen met robuuste verbindingen, zijn van strategisch belang voor ons kleine land omdat ze zorgen voor ontwikkeling, concurrentievermogen en veiligheid,” voegde Veskimäe toe.

De bouwcontracten, die deze zomer van start gaan, worden voor 85 procent gefinancierd door de Connecting Europe Facility en zullen volgens de contractvoorwaarden naar verwachting in de herfst van 2027 zijn voltooid.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: ,

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com