FR NL
John Voppen in Amersfoort

ProRail: “Meer dan 400 spoorwegprojecten in 2024

ProRail zal dit jaar meer dan 400 spoorwegprojecten uitvoeren. Bij deze projecten zijn meer dan 9.000 spoorwerkers betrokken. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit onderhoud, reparaties en renovaties. De geplande werkzaamheden staan los van ad-hoc reparaties, zoals aan gebroken rails of plotselinge problemen met de bovenleiding. Bij het plannen van de werkzaamheden heeft ProRail rekening gehouden met de dienstregeling, vakanties, evenementen en wegwerkzaamheden van Rijkswaterstaat.

Voor 2024 staan er meer werkzaamheden dan ooit gepland. John Voppen, CEO van ProRail, legde maandagochtend tijdens een speciaal belegde persconferentie uit dat verschillende werkstromen samenkomen: “Veel van onze spoorweginfrastructuur dateert van net na de Tweede Wereldoorlog en heeft een levensduur van ongeveer veertig jaar. Nu zijn we tachtig jaar verder en op veel plaatsen is opnieuw groot onderhoud (tweede ronde) nodig. Tegelijkertijd willen we het spoornetwerk uitbreiden voor meer en beter treinverkeer. We willen deze werkstromen combineren omdat dit de overlast vermindert. Onderhoud en uitbreiding combineren is kosteneffectiever.”

Meer werk overdag

In juni van dit jaar voert ProRail werkzaamheden uit in en rond Leeuwarden, grotendeels buiten de vakantieperiodes. Ook op andere locaties zal steeds vaker tijdens kantoor- en schooluren worden gewerkt. “Afgelopen najaar deden we dat bijvoorbeeld rond Rotterdam Centraal en station Schiphol”, aldus Voppen. “Ondanks dat we weten dat meer reizigers er last van hebben, doen we dit bewust. Als we alleen in de weekenden en vakantieperiodes aan het spoor zouden werken, zou er in die periodes te veel werk zijn en onvoldoende alternatieve vervoersmogelijkheden.”

Volgens de CEO is het ieders verantwoordelijkheid in de spoorsector om toe te werken naar meer werken overdag. “Vooral onderhoud wordt nu nog grotendeels ’s nachts uitgevoerd en dat moet verschuiven naar meer werken overdag voor betere en aantrekkelijkere werkomstandigheden. En ja, door meer overdag te werken zullen reizigers onvermijdelijk wat hinder ondervinden.”

Voor 2024 staat er meer werk dan ooit op de agenda. Het gaat hier te ver om alle spoorprojecten voor dit jaar de revue te laten passeren. ProRail heeft negen projecten geselecteerd om uit te lichten, elk met een eigen verhaal:

1. Amersfoort West
2. Amsterdam Centraal
3. Schiphol
4. Amsterdam Zuid
5. PHS Rijswijk-Rotterdam
6. Spoorzone Ede
7. Ombouw rangeerterrein Leeuwarden
8. PHS Vught
9. Onderhoudswerkzaamheden in het zuiden van het land

Meer details over de persconferentie volgen later.

Dit artikel verscheen eerst op onze zusterwebsite SpoorPro.nl.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: ,

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com