FR NL

SNCF Réseau gunt 1,8 miljard euro voor vernieuwing Franse spoorwegnet

SNCF Réseau schrijft een van haar grootste aanbestedingen uit voor werkzaamheden om het netwerk de komende 7 jaar te vernieuwen. Het gaat om grootschalige spoorvernieuwingswerkzaamheden op conventionele lijnen en de vernieuwing van wissels en ballast op hogesnelheidslijnen en de vernieuwing van wissels en ballast op hogesnelheidslijnen, voor een totale waarde van 1,8 miljard euro.

Deze aanbesteding voor spoorwegwerkzaamheden is een van de grootste die SNCF Réseau tot nu toe heeft gegund. De gemiddelde leeftijd van het Franse spoorwegnet ligt momenteel rond de 30 jaar. Om de veroudering een halt toe te roepen en het netwerk te verjongen, heeft de Franse regering besloten de investeringen in de vernieuwing en modernisering van het netwerk geleidelijk te verhogen met 1,5 miljard euro per jaar.

De 4 percelen in de aanbesteding zijn verspreid over 7 jaar en omvatten grootschalige spoorvernieuwingswerkzaamheden op conventionele lijnen en de vernieuwing van wissels en ballast op hogesnelheidslijnen in heel Frankrijk. Ze werden gewonnen door verschillende bedrijven uit de spoorwegindustrie. Het eerste perceel, de vervanging van wissels op hogesnelheidslijnen met industriële methoden, werd gegund aan EIFFAGE/CAPTRAIN. Perceel nummer 2, vervanging van ballast op hogesnelheidslijnen, ging naar een consortium van COLAS RAIL/TSO. Het vierde perceel, de vervanging van laadsporen en ballast voor dichtbevolkte gebieden, werd toegekend aan ETF en perceel 5, de vervanging van ballastsporen voor de rest van het netwerk, aan EIFFAGE/CAPTRAIN.

Jaarlijkse emissiereductie vastgelegd in contract

Volgens de SNCF zijn er een aantal ‘contractuele innovaties’ opgenomen in het nieuwe contract, dankzij een uitgebreide voorafgaande dialoog met alle geraadpleegde fabrikanten. Dit omvat een verbintenis om de koolstofvoetafdruk elk jaar met 2 tot 4 procent te verminderen tijdens de duur van het contract, evenals een bonus/malussysteem voor bedrijven.

In 2024 investeert SNCF Réseau in totaal 3,2 miljard euro in het herstel van het netwerk. Er zijn 1.600 grote werven gepland in heel Frankrijk om 1.064 km spoor op te knappen en 492 wissels te vernieuwen of te verwijderen. In totaal worden bijna 30.000 werknemers van SNCF Réseau en honderden bedrijven uit de spoorwegindustrie gemobiliseerd om deze werkzaamheden voor de verjonging van het Franse spoorwegnet uit te voeren.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: ,

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: RailTech.com