FR NL

NMBS start met een afhaalpunten voor voedselpakketten

NMBS start afhaalpunt voor Voedselpakketten

De NMBS start met een proefproject van afhaalpunten voor voedselboxen op vier stations, waaronder Gent-Sint-Pieters. Vanaf 21 mei kunnen geïnteresseerden hun vooraf bestelde pakketten, bestaande uit voornamelijk groente en fruit van lokale boeren, op een vaste dag in de week afhalen bij de stations.

Concreet komt er in elk van de vier stations een afhaalpunt waar je wekelijks lokale voedingsproducten – voornamelijk groenten en fruit – kan afhalen die men vooraf online besteld heeft. Geïnteresseerden zullen de producten dus op voorhand kunnen bestellen op de website van de uitbater van de pakketdienst en de bestelling vervolgens eens per week op vaste dagen oppikken in het station, bijvoorbeeld na het werk op weg naar huis.

De deelnemende stations zijn Luik-Guillemins, s-Gravenbrakel, Ottignies en Gent-Sint-Pieters.

Tender uitgeschreven voor uitbating afhaalpunten

De NMBS schreef in september 2020 een tender uit waarbij het voor Gent- Sint-Pieters naar eigen zeggen een veertigtal reacties ontving. Uiteindelijk werd  de opdracht gegund aan de firma Voedselteams, die ongeveer 140 producten aanbiedt voor afhaling. Bij de selectie van de lokale producenten speelden een aantal criteria een rol, waaronder de nadruk op de lokale afkomst van de etenswaar. Minstens zeventig procent van het assortiment moest bestaan uit lokale voedingsmiddelen, geproduceerd binnen een straal van maximaal 30 kilometer.

Geïnteresseerden kunnen vanaf 12 mei hun bestelling doorgeven op de bestelwebsite van Voedselteams, waarna de pakketten klaargezet worden voor afhaling. Het afhaalpunt op het stationsplein van Gent-Sint-Pieters is elke vrijdag geopend tussen 15.30 en 17.30 uur.

Mogelijk uitrol naar andere stations na een jaar

Met het initiatief wil de NMBS de reizigers gemak bieden en lokale voedselproductie ondersteunen. “Levendige stations: dat is wat ik als minister en ook als pendelaar wil. Met verse, lokale en kwaliteitsvolle producten die je in je station kan afhalen, kunnen de reizigers van NMBS nu het nuttige met het aangename combineren. Ik ben tevreden over deze actie met producten uit de korte keten, die binnenkort in vier proefstations start”, aldus Georges Gilkinet, Minister van Mobiliteit.

Als de proef goed verloopt worden de afhaalpunten mogelijk  uitgebreid over meerdere stations. “Ik hoop vooral dat dit nadien in andere stations uitgerold kan worden. Dat is goed voor de reiziger, voor de lokale producent en voor het milieu”, aldus Gilkinet.

Auteur: Jerom Rozendaal