FR NL

Autonoom railvoertuigconcept haalt 4,5 miljoen dollar op voor testfase

De door Parallel Systems ontworpen en ontwikkelde autonome batterijaangedreven spoorvoertuigen krijgen 4,5 miljoen dollar toegewezen van het Amerikaanse ministerie van Energie. Met dit geld zullen de autonome spoorvoertuigen gebouwd door voormalige SpaceX-ingenieurs gedurende een testperiode van 29 maanden gebruikt worden. In geval van succes zullen ze nadien gecommercialiseerd worden voor goederenvervoer per spoor.

De financiering maakt deel uit van het Advanced Research Projects Agency-Energy (ARPA-E) initiatief van het Amerikaanse ministerie van Energie (DOE). De spoorvoertuigen van Parallel System zullen tijdens de testperiode worden beoordeeld door DOE’s National Renewable Energy Laboratory (NREL) en het Rail Transportation and Engineering Center (RailTEC) aan de Universiteit van Illinois. De tests vinden plaats in samenwerking met het Transportation Technology Center, Inc. (TTCI), een dochteronderneming van de American Association of Railroads.

Vergelijken met de vereisten van traditionele goederenspoorvoertuigen

In de faciliteiten van TTCI worden de spoorvoertuigen onder verschillende omstandigheden getest op hun baanprestaties. “De tests zullen de prestaties van het nieuwe voertuig vergelijken met de vereisten van traditionele goederenspoorvoertuigen”, zegt het bedrijf.

NREL EN RailTEC zullen de voertuigen en de systeemprestaties helpen modelleren. Bovendien zullen ze de energie-efficiëntie en milieu-impact van het concept evalueren om te zien of en hoe het zich onderscheidt van traditionele methoden voor goederenvervoer per spoor.

Mijlpaal in de richting van een autonoom spoorvoertuig

Parallel Systems is verheugd om de testperiode in te gaan, die het beschouwt als een mijlpaal in de richting van de inzet van autonome voertuigen op de markt voor goederenvervoer per spoor. “ De fondsen die door het ministerie van Energie worden toegekend, zullen een handje toesteken om het doel van onze missie te bereiken door Parallel te ondersteunen tijdens de geavanceerde testfase. Deze cruciale stap zal ons in staat stellen om vrachtvervoer over te zetten naar schoon goederenvervoer per spoor en zo de decarbonisatie van de vrachtindustrie te versnellen”, zo stelde Matt Soule, medeoprichter en CEO van Parallel.

Hoe werken autonome voertuigen?

De voertuigarchitectuur van Parallel combineert innovatieve software en hardware om het gebruik van de rails te vergroten. De autonome batterij-elektrische spoorvoertuigen laden en vervoeren standaard zeecontainers als enkel- of dubbelgestapelde lading. De treinstellen, die afzonderlijk worden aangedreven, kunnen samengevoegd worden om “pelotons” te vormen of zich onderweg afsplitsen naar meerdere bestemmingen. De platooning-technologie is momenteel in afwachting van een patent. Volgens het bedrijf is het gesloten netwerk van de spoorlijn ideaal voor de veilige en vroege commercialisering van autonome technologie vanwege de beperkte toegang tot het spoor en de gecentraliseerde verkeersregeling.

Auteur: Jos Sterk