FR NL

Intermodaal vervoerbewijs Brupass XL boekt gestadig vooruitgang

Het intermodale vervoerbewijs Brupas XL in en rond Brussel vindt zijn weg naar de reiziger. Nu de coronapandemie stilaan onder controle lijkt te zijn, trekt de verkoop langzamerhand aan. De Brupass XL boekt het meeste succes bij pendelaars, waarbij vooral de abonnementen populair blijken.

Ook toeristen, shoppers en andere occasionele bezoekers van het Brusselse stadscentrum lijken het intermodale vervoerbewijs steeds beter te ontdekken, zoals blijkt uit de verkoop van tickets voor 1 of meerdere ritten.

NMBS, De Lijn, TEC en MIVB bundelen de krachten

Met het intermodale vervoerbewijs ‘Brupass XL’, naast het klassieke Brupass vervoerbewijs, maken de vier openbaarvervoerbedrijven NMBS, De Lijn, TEC en MIVB het sinds februari 2021 een stuk aantrekkelijker om met één enkel vervoerbewijs te reizen met bus, tram, metro en trein vanuit de randgemeenten naar Brussel en terug. De Brupass XL vervoerbewijzen bieden toegang tot alle openbaarvervoermiddelen in een uitgebreide zone rond Brussel.

Voorheen was de perimeter beperkt tot het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het is nu dus mogelijk om met één enkel ticket en aan een gemeenschappelijk tarief met bus, tram, trein en metro te reizen in een perimeter van 11,5 km rond de Brusselse Grote Markt naar de 19 Brusselse gemeenten en ruime periferie (m.u.v. de luchthaven).

Een passende mobiliteitsoplossing

Deze uitbreiding betekende voor het GEN (het Gewestelijk ExpresNet), de mobiliteitsoplossing die sinds 2015 de verschillende vormen van openbaar vervoer combineert, een nieuwe en belangrijke stap voorwaarts om het autoverkeer in en rond de hoofdstad te beperken en het openbaar vervoer te stimuleren.

De GEN Werkgroep Tarieven concludeert dat de Brupass XL in de lift zit. De nieuwe vervoerbewijzen hebben de coronapandemie goed doorstaan, al werd er minder groei genoteerd dan verwacht. De uitbreiding van de zone waarin ze geldig zijn, wordt alleszins duidelijk gesmaakt.

Een verdere uitbreiding van de zone is voorlopig nog niet aan de orde. De GEN Werkgroep Tarieven voert om de vijf jaar een studie uit naar de mobiliteitsbehoefte in de GEN-zone. Het nieuwste onderzoek is momenteel in aanbesteding.

126.387 Brupass XL- en Brupass-abonnementen verkocht

Er werden in 2021 welgeteld 126.387 Brupass XL- en Brupass-abonnementen verkocht, waarvan 18.958 Brupass XL. Vooral pendelaars opteren voor een Brupass XL abonnement. De tickets vallen vooral in de smaak bij toeristen, reizigers en occasionele bezoekers.

Dat leverde in 2021 liefst 2.420.079 verkochte Brupass XL- en Brupass-tickets op, waarvan 48.401 Brupass XL. Een ticket is één rit of een tienrittenkaart. In het eerste kwartaal van 2022 werden reeds 39.836 Brupass XL- en Brupass-abonnementen verkocht, waarvan 7.568 Brupass XL, en 688.163 Brupass XL- en Brupass-tickets, goed voor 13.763 Brupass XL.

Auteur: Jos Sterk