FR NL
IRS 2023

IRS 2023 Dag 1: Lessen uit het Poolse spoor en ontwikkelingen in spoorwegbewakingstechnologie

De Intelligent Rail Summit (IRS) 2023 is deze maandag officieel van start gegaan in Warschau, Polen, in het Sofitel Victoria Warschau. Een terugblik op de eerste dag. Wat doet Polen anders? Wat zijn de uitdagingen en kansen van Greenfield ontwikkelingen? Hoe ziet de toekomst van onboard monitoring technologie eruit? Dit zijn enkele van de vragen waarop de sprekers ingingen.

“In het hart van Polen is een spoorwegrevolutie aan de gang, met het CPK-project dat de weg vrijmaakt voor 2000 nieuwe spoorlijnen. De aanstaande multimodale verbinding van Rail Baltica van Warschau naar Helsinki en de belofte dat Hyperloop hier een thuis wordt, maken Polen de perfecte gastheer voor IRS 2023,” verklaarde IRS 2023 moderator Majorie Van Leijen die de conferentie officieel aftrapte.

Sprekers en gasten uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland, de Baltische staten, maar ook uit Brazilië, India en Japan, kwamen samen in Warschau om te leren over en te discussiëren over hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van baanbewakingstechnologie voor het spoor. Ze konden eerst kennismaken met elkaar tijdens een lunch voordat de officiële aftrap plaatsvond.

‘Sofitel Warschau Victoria is, voor de komende dagen’, the place to be voor managers in de railtech industrie.

BIM voor een van de spannendste railinfrastructuurprojecten in Europa

Na een warm welkom door Majorie Van Leijen voor de IRS ‘klas van 2023’, begon de eerste sessie over ontwikkelingen in het Poolse spoor. Polen is de thuisbasis van een van de meest opwindende nieuwe infrastructuurprojecten in Europa, namelijk de Centralny Port Komunikacyjny (CPK). Het plan is om de CPK uiteindelijk in maximaal 2 uur te verbinden met elk van de belangrijkste Poolse agglomeraties, met een commerciële reissnelheid van niet minder dan 140 kilometer per uur.

De spoorlijn Warschau-Łódź-Poznań/Wrocław neemt ook een cruciale positie in binnen het strategische kader van de Europese Unie, met name als onderdeel van de TEN-T Europese Transportcorridor Noordzee-Baltische Zee. “Niet alleen werken we bij CPK vanaf nul, maar alles wordt compleet anders gedaan in vergelijking met andere projecten in Polen,” legde de eerste spreker, Jacek Filipiuk, uit.

Als Senior Building Information Modelling (BIM) Manager bij Centralny Port Komunikacyjny, presenteerde Filipiuk hoe de publieke aanbestedende dienst erin slaagde om building information modelling te implementeren op de Poolse binnenlandse markt, welke procedures en documenten nodig waren om te ontwikkelen voor een efficiënte samenwerking met aannemers, en nog veel meer. BIM is “niet alleen 3D-spinmodellen,” zei Jacek Filipiuk. Het is een gestructureerde manier van werken gebaseerd op uniforme standaarden en vereisten. Bij CPK is BIM van toepassing op het beheer van informatie tijdens alle fasen van het project.

Jacek Filipiuk presenteert op IRS 2023: “Alles wordt compleet anders gedaan in vergelijking met andere projecten in Polen.” (Foto: Promedia)

Poolse spoor evolutie of revolutie

Na Filipiuks duik in de fijne kneepjes van BIM in het CPK-project, nam Sebastian Kałuża, Product Development Director bij Nevomo, het woord. “Met meer dan 9.000 kilometer aan spoorlijnen staat Polen op de vierde plaats in Europa wat betreft lengte, en hoewel er aanzienlijke vooruitgang is geboekt, blijven er uitdagingen bestaan. Op dit moment moet 30 procent van de spoorlijnen in Polen worden gerepareerd, waardoor digitale oplossingen en innovatie van cruciaal belang zijn,” verklaarde hij. De samenwerking tussen PKP Polish Railway Lines en het Nationale Centrum voor Onderzoek en Ontwikkeling omvat een toewijzing van 2,5 miljoen euro voor innovatieprojecten, gericht op zaken als het voorkomen van knikken in het spoor en het identificeren van gebieden met een risico op oververhitting.

Diagnostische instrumenten, waaronder optische apparatuur voor stroomafnemercontroles en geavanceerde diagnosevoertuigen zoals de DPD 660 en DP 560, maken gebruik van machine learning voor verbeterde spoorbewaking en detectie van defecten. De menselijke factor blijft cruciaal in het proces, omdat operators samenwerken met intelligente systemen.

Uitdagingen aan de horizon zijn onder andere het verbeteren van de precisie van intelligente oplossingen, het ontwikkelen van de vaardigheden van het personeel om effectief gebruik te maken van deze innovaties en het aanpakken van regelgevende obstakels die de volledige realisatie van de voordelen van deze technologische vooruitgang in de weg kunnen staan. Volgens Filipiuk zet Polen de eerste stappen in de digitale transformatie van zijn spoorwegindustrie en naarmate deze zich verder ontwikkelt, zullen precisie, ontwikkeling van vaardigheden en aanpassing van de regelgeving een cruciale rol spelen bij het maximaliseren van het potentieel van deze intelligente oplossingen.

Greenfield ontwikkeling

Andy Billington
Andy Billington over Rail Baltica: “Vind het wiel niet opnieuw uit.”

Bepaalde onderdelen van zowel het CPK-project als het Rail Baltica-project hebben gemeen dat ze greenfield ontwikkelingen zijn. Het ontwerpen van toekomstbestendige digitale infrastructuur voor een greenfield spoorwegproject is geen sinecure. Andy Billington, Innovation and Digital Architecture Senior Expert bij Rail Baltica, betrad het podium als vierde spreker op de eerste dag van de conferentie. Hij deelde zijn visie op de kansen en uitdagingen die gepaard gaan met het opbouwen van een spoorwegproject vanaf nul, gedurende een meerjarige bouwperiode.

Het Rail Baltica-project vertegenwoordigt een belangrijke infrastructuuronderneming in Europa en is de belangrijkste Baltische infrastructuuronderneming in een eeuw. Het onderscheidt zich als een greenfield project dat aansluit bij de vooruitgang in spoorwegtechnologieën. Dit project zal een hogesnelheidscorridor creëren die de Baltische landen Estland, Letland en Litouwen verbindt met het Europese standaardspoornetwerk. Als vitaal onderdeel van de TEN-T-corridor Noordzee-Baltische zee van de EU bevordert het intermodaliteit en volledige interoperabiliteit. Het doel van het project is om de Noordzee-Baltische transportcorridor tegen 2030 te verbinden, waarbij specifieke trajecten naar verwachting tegen 2028 operationeel zullen zijn.

Het bouwen van een greenfield spoorwegproject vanaf nul biedt het voordeel dat er gewerkt kan worden zonder de beperkingen van bestaande infrastructuur, waardoor een sterke nadruk op digitalisering en duurzaamheid mogelijk wordt. Deze aanpak stelt het project in staat om zijn eigen fundamenten en protocollen te vestigen en tegelijkertijd de beste praktijken uit de markt te integreren, toekomstig onderhoud te stroomlijnen en datacorrelatie over internationale grenzen heen te bevorderen. Bovendien kunnen greenfield projecten zoals Rail Baltica of CPK de nieuwste technologische en duurzaamheidsnormen implementeren, wat bijdraagt tot een lagere CO2-uitstoot en een energie-efficiëntere spoorweg mogelijk maakt. Het is echter ook een uitdaging om toekomstige technologische ontwikkelingen en veranderende regelgeving te voorspellen, waardoor een flexibele en modulaire benadering van digitale infrastructuur nodig is.

Nieuwste ontwikkelingen in monitoringsystemen

Byron Porter, CEO and founder of Hum Industrial Technology, a company based in St Louis, Missouri (US) joined via video call.
Byron Porter, CEO en oprichter van Hum Industrial Technology, een bedrijf gevestigd in St Louis, Missouri (VS) sloot zich aan via videogesprek.
.

Na een koffiepauze kwamen de sprekers en aanwezigen weer bij elkaar voor een reeks presentaties en discussies over de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van spoorbewakingssystemen. Bewakingssystemen zijn er in vele vormen en gedaanten, en als gegevensbron openen ze een wereld van mogelijkheden, vooral wanneer je de middelen hebt om deze gegevens te extraheren en er inzichten uit te halen. Dit kan dan informatie opleveren voor het beheer van de spoorweginfrastructuur, de eisen voor onderhoud en vernieuwing sturen en het levenscyclusbeheer van spoorwegactiva ondersteunen.

Jan Lindqvist, CEO van Railway Metrics and Dynamics Sweden (RDM), gaf inzicht in de technologie voor continue spoorbewaking die door RDM wordt ontwikkeld in samenwerking met Trafikverket, de Zweedse transportadministratie. Deze technologie maakt gebruik van sensoren aan boord van regulier rollend materieel om real-time inzicht te geven in de conditie van spoorrails, wielen en treinen. Deze benadering is bedoeld als aanvulling op traditionele, onregelmatige infrastructuurinspecties, waardoor een hogere analysefrequentie mogelijk wordt en op conditie gebaseerd onderhoud gemakkelijker wordt, wat de veiligheid en efficiëntie ten goede komt. De sensoren van RMD omvatten de Performance Monitoring Unit (PMU), die wielslijtage en defecten detecteert, en andere sensoren voor het monitoren van spoorstabiliteit, ontsporing, wielprofielen, temperatuur en meer.

De eerste dag werd afgesloten met een vergelijking van technologie voor baan- en treinbewaking. Deze presentatie werd via een videogesprek gegeven door Byron Porter, CEO en oprichter van Hum Industrial Technology, een bedrijf gevestigd in St Louis, Missouri, in de Verenigde Staten (VS). Louis, Missouri, in de Verenigde Staten (VS). Porter ging in op de fijne details van de technologische vooruitgang die heeft geleid tot een sterke daling van het aantal lager-gerelateerde ontsporingen in de VS sinds de jaren 1970. Na een dynamische vraag- en antwoordsessie kwam de eerste dag van IRS 2023 tot een einde en begaven de deelnemers zich naar Selavi Bar & Restaurant om onder het genot van pierogi verder te discussiëren over de onderwerpen van de dag.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com