FR NL
Euro6000 locomotief

Captrain Spain lanceert eerste Iberische Euro6000-locomotief

Bron: https://www.alphatrains.eu/en/press/news/?typ=&id=393

Captrain Spain lanceert een eerste Iberische Euro6000-locomotief. Deze locomotief maakt deel uit van een bestelling van 14 locomotieven bij Stadler, waaronder een normaalspoorvariant.

In 2018 werd een overeenkomst afgesloten met leasemaatschappij voor rollend materieel Alpha Trains voor een order voor 14 Stadler Euro6000-locomotieven. De locomotieven werden besteld bij Stadler Valencia. De overige acht locomotieven zullen normaalspoor zijn, terwijl de overeenkomst ook de langetermijnlease van maximaal 21 locomotieven voorziet.

De 3kV dc/25kV 50Hz ac dual-voltage locomotieven kunnen rijden op de nieuw geëlektrificeerde lijnen van Spanje, zoals de Pajares Bypass of de Zaragoza – Teruel – Sagunto lijn. Ze zullen ook de eerste elektrische locomotieven zijn die grensoverschrijdend goederenvervoer per spoor tussen Spanje en Portugal mogelijk maken, hoewel de certificering in Portugal nog niet is begonnen.

De krachtigste locomotieven op het Iberisch schiereiland

De Co-Co-eenheden hebben een vermogen van 5,6 MW onder 3 kV dc en 6 MW onder 25 kV ac elektrificatie, waardoor ze de krachtigste locomotieven op het Iberisch schiereiland zijn.

De acht normaalspoorlocomotieven zijn ontworpen voor internationaal verkeer tussen Spanje, Frankrijk en Luxemburg. De certificering begon in maart 2021 op de Tardienta – Huesca-lijn in Spanje en er zijn verdere tests gaande in Frankrijk.

In tegenstelling tot de versie met Iberisch spoor, zullen de locomotieven met normaalspoor tri-voltage zijn en werken onder elektrificatie van 1,5 kV dc, 3 kV dc en 25 kV 50 Hz ac.

Auteur: Jos Sterk