FR NL

Noorse treinen rijden vanaf 2022 op schone energie

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/02/23/norwegian-trains-will-run-on-clean-energy-in-2022/

De Noorse infrastructuurbeheerder Bane Nor heeft de ambitie om een van de duurzame pioniers van 2022 te zijn. De treinen in het netwerk van de groep zullen vanaf dit jaar rijden op emissievrije schone energie afkomstig van Noorse waterkrachtcentrales, waardoor Noorwegen meteen ook de koploper wordt op het gebied van groen spoorvervoer.

Bane Nor heeft via openbare aanbestedingen een overeenkomst gesloten met de bedrijven Cleanworld en ECOHZ om ervoor te zorgen dat alle energie die in 2022 moet worden geleverd van Noorse waterkrachtcentrales afkomstig is.

Toonaangevende innovatie

Het besluit van Bane Nor om zijn spoorwegnet van schone energie te voorzien, komt niet als een verrassing. Het Noorse IM is misschien niet meteen een voor de hand liggende leider op het gebied van beheerde netwerkcapaciteit in vergelijking met andere Europese landen. Het is echter wel toonaangevend als het gaat om het implementeren van baanbrekende concepten en het adopteren van innovatieve ideeën.

Als bewijs ontving het enkele dagen geleden de “European Railway Award 2022” voor de digitalisering van zijn spoorwegnet. CER en UNIFE hebben Bane Nor genomineerd en bekroond met de pioniersprijs voor de uitvoering van het ERTMS-programma. Tegelijkertijd prees de jury het bedrijf en zei dat “het uitblinkt in Europa en ambitieuze projecten uitvoert die baanbrekend zijn voor de hele Europese spoorwegsector”.

Auteur: Jos Sterk