FR NL

Renfe waagt zich samen met Microsoft op het AI- en IoT-pad

https://railway-news.com/microsoft-introduces-mixed-reality-tech-to-renfes-maintenance-processes/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=RN-week12-2022&utm_term=News

Renfe heeft een overeenkomst getekend met Microsoft om de AI en Internet of Things (IoT)-technologieën te onderzoeken. Deze technologieën ondersteunen concreet de digitalisering en optimalisatie van het onderhoud van spoorwegmateriaal.

Het project omvat onder andere een proefversie van Microsoft’s HoloLens-bril en van mixed reality-tools. De gebruikers krijgen toegang tot technische documentatie en trainingsbronnen en kunnen gebruikmaken van samenwerkingsplatforms om technische informatie te delen.

Volledige toegang gegarandeerd

De HoloLens biedt volledige toegang tot schema’s, whitepapers en alle aanvullende informatie of procedures die nodig zijn om fouten te diagnosticeren of op te lossen.

Het stelt de gebruikers ook in staat om aantekeningen en complexe instructies wat betreft de apparatuur te visualiseren, en om op vanop afstand ideën uit te wisselen.

Naast het versnellen van complexe onderhoudswerkzaamheden, is één van de objectieven het voorspellen van toekomstige storingen voordat deze zich voordoen. Dit gebeurt door historische gegevens van het rollend materieel te verzamelen.

Een goed voorbeeld van toekomstvisie en digitalisering

Alberto Granados, president van Microsoft Spanje, zei: “Renfe stelt hiermee een goed voorbeeld op het vlak van toekomstvisie en digitalisering.

“De ontwikkeling en toepassing van technologie voor voorspellend onderhoud en het oplossen van veel voorkomende problemen in de spoorwegsector heeft een enorm potentieel. Wat zal resulteren in een verbeterde klantenservice met positieve aspecten op het vlak van efficiëntie, flexibiliteit, schaalbaarheid en duurzaamheid van de operaties.”

Eén van de belangrijkste doelstellingen van Renfe is het samenvoegen van de eigen digitale platforms om zo het delen van kennis te ondersteunen en de samenwerking te bevorderen.

Met dit gegeven in het achterhoofd zal de overeenkomst ook de mogelijkheden testen van de Microsoft-platforms om bronnen te digitaliseren en op te slaan op een gecentraliseerde plaats. Dit om standaardisatie en contextualisering van de informatie te verkrijgen.

Auteur: Jos Sterk