FR NL

Testen digitale automatische koppeling (DAC) voor goederentreinen krijgen verlengstuk

https://railway-news.com/digital-automatic-coupling-testing-continues-in-switzerland/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=RN-week13-2022&utm_term=News

Het testen van de digitale automatische koppeling (DAC) voor goederentreinen wordt verder gezet in de vorm van nieuwe proeven bij SBB Cargo in Zwitserland. Dit brengt de sector dichter bij het behalen van haar doelstelling om in 2030 handmatige koppeling te vervangen door automatische koppeling.

Het goederenvervoer per spoor moet efficiënter en eenvoudiger worden om aan de behoeften van klanten en de markt te voldoen, meer goederen op het spoor te krijgen en zo de modal shift te realiseren om de klimaatdoelstellingen in heel Europa te halen.

Met behulp van digitalisering

Digitalisering kan daarbij helpen, waarbij de DAC de basis legt voor aanzienlijk snellere en efficiëntere processen.

Een uitgebreid DAC-testprogramma startte afgelopen oktober in Duitsland en werd vervolgens verder gezet in Oostenrijk en Zwitserland. Het programma wordt beheerd door DAC4EU, een Europees consortium bestaande uit Deutsche Bahn, OEBB Rail Cargo Group, DB Cargo, SBB Cargo, Ermewa, GATX Rail Europe en VTG.

De digitale goederentrein – gefinancierd door het Duitse federale ministerie voor digitalisering en transport (BMVD) – bestaat naast een DB Systemtechnik-meetwagen uit 13 verschillende goederenwagons die zijn verbonden met DAC.

Naast de mechanische en pneumatische aansluiting heeft de elektrische koppeling een continue stroom- en datalijn. Dit maakt datacommunicatie over de gehele treincombinatie mogelijk.

Getest op de Gotthard-as

SBB Cargo heeft vorige maand de testtrein op het Zwitserse netwerk laten rijden, meer bepaald op de Gotthard-as. Op de verschillende plaatsen werden de montageprocessen intensief doorlopen.

De resultaten van de proefnemingen zullen worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van de DAC.

In Zwitserland staan ​​het Federaal Bureau voor Transport (BAV), de Vereniging van Openbaar Vervoer (VöV) en de Vereniging van Scheepvaartmaatschappijen (VAP) achter dit initiatief.

Samen met de spoorgoederenvervoerders en goederenwageneigenaars ontwikkelen deze organisaties momenteel een consultatieconcept voor politieke besluitvorming over de invoering en financiering van de DAC in het Zwitserse spoorgoederenvervoer.

Auteur: Jos Sterk