FR NL

Wabtec brengt nieuwe hybride locomotief op de Braziliaanse markt

https://www.railfreight.com/rolling-stock/2022/04/13/wabtec-brings-new-hybrid-locomotive-to-brazilian-market/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-15

Apparatuurfabrikant Wabtec heeft een nieuwe diesel-elektrische hybride locomotief gelanceerd die op de Braziliaanse markt zal ingezet worden voor het goederenvervoer per spoor. Het ES44ACi-model is voorzien van nieuwe motortechnologie en de spoorwegexploitanten Suzano, MRS en Rumo zullen deze maand de eerste leveringen ontvangen.

“De ES44ACi-locomotief is uitgerust met de Evolution Series-dieselmotor, die dezelfde 4.500 pk produceert met slechts 12 cilinders in vergelijking met zijn voorganger, de 16-cilinder FDL-motor”, zegt Daniela Ornelas, Vice President of Products bij Wabtec.

Luchtkoeling met dubbele inlaat

Het nieuwe locomotiefontwerp heeft tot doel het brandstofverbruik en de emissies met meer dan vijf procent te verminderen in vergelijking met eerdere generaties. Het ontwerp is het resultaat van acht jaar werk door Wabtec en zijn partners. Dit betekent een grotere energie-efficiëntie en lagere emissies”, legt Ornelas uit, “dankzij een project gericht op de thermische efficiëntie van de verbranding in combinatie met een luchtkoelsysteem met dubbele inlaat dat wordt toegepast in deze viertaktmotoren met turbocompressor en elektronische brandstofinjectie.”

De locomotief voldoet aan Tier 4-emissienormen en heeft een split-koelsysteem met twee ventilatoren. De nieuwe units zullen worden gefabriceerd in de productiefaciliteit van Wabtec in Contagem in het centrum van de staat Minas Gerais.

25 bestellingen zijn al binnen

De groep heeft de 25 eerste bestellingen al binnengehaald en verwacht dat de unieke kenmerken van de locomotieven op het gebied van brandstofverbruik een succesverhaal zullen worden in de Braziliaanse spoorvrachtsector. Het gebruik van zeer sterke materialen in de ES44ACi zal naar verwachting nog meer belangstelling wekken, omdat het de betrouwbaarheid zal verbeteren en de onderhoudskosten drastisch zal verlagen. Wabtec schat dat de intervallen tussen het groot onderhoud met ongeveer 28 procent kunnen worden verlengd, waardoor de bedrijfskosten in de loop van de tijd worden verlaagd

Duurzame bedrijfsvoering promoten

Logistiek dienstverlener Rumo is de grootste spoorwegoperator in Brazilië en zal de ES44ACi-locomotieven inzetten voor het transport in de staten Mato Grosso en São Paulo. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Curitiba, bezit en exploiteert een netwerk met vijf spoorwegconcessies, die zich uitstrekken over ongeveer 13.500 kilometer spoor.

“Onze prioriteit is het bevorderen van een steeds duurzamere bedrijfsvoering, niet alleen wat betreft het economische aspect, maar ook met oog voor de sociale en milieuaspecten”, merkt Marcus Rogério Vianna Jorge, Director of Undercarriage bij Rumo, op. “Met de constante vernieuwing van het wagenpark realiseren we efficiëntiewinst, maar leveren we ook een aanzienlijke bijdrage aan de vermindering van de uitstoot.”

Hoog vermogen en een lager dieselverbruik

Logistiek operator MRS exploiteert een kleiner netwerk van 1.643 kilometer in de staten Minas Gerais, Rio de Janeiro en São Paulo. Het bedrijf verwacht dat de nieuwe hybride elektrische modellen het transport in de regio zullen optimaliseren en een duwtje in de rug zal geven aan de vernieuwing van de bestaande concessie. De Federale Rekenkamer buigt zich momenteel over die verlengnig.

“MRS heeft fors geïnvesteerd in de uitbreiding van haar vloot om nog meer efficiëntie bij te dragen aan het nationale logistieke systeem, waardoor de energie-efficiëntie wordt verbeterd”, zegt Anelise Salzani, General Manager of Maintenance Engineering bij MRS. “We kopen de ES44ACi locomotief omdat we weten dat het een locomotief is met een hoog vermogen en een lager dieselverbruik.

Auteur: Jos Sterk