FR NL

SBB bestelt 7 extra Stadler Giruno-treinen voor internationale verbindingen

Flickr

De Zwitserse spoorvervoerder SBB heeft zeven extra Giruno-treinen besteld bij fabrikant Stadler.

SBB wil zijn internationale aanbod uitbreiden naar Duitsland, hoogstwaarschijnlijk vanaf 2026. Om dat te doen, moeten zijn treinen kunnen rijden op het hogesnelheidsnetwerk van Deutsche Bahn.

De zeven units kosten zo’n 250 miljoen CHF (240 miljoen euro). Ze maken deel uit van het optierecht dat SBB nam toen de Giruno werd aanbesteed.

Meer grensoverschrijdende diensten

Zowel SBB als DB willen het aantal grensoverschrijdende diensten tussen de twee landen vergroten. Deze groeiden gestaag vóór Covid, maar de wereldwijde pandemie kwam deze groei verstoren. Het grensoverschrijdend verkeer is inmiddels wel al weer op het niveau van 2019. SBB streeft ernaar om vanaf 2026 meer directe verbindingen via Bazel aan te bieden naar een aantal Duitse bestemmingen.

Voor deze diensten zijn treinen nodig die 250 km/u kunnen rijden. Op dit moment gebruiken de diensten van SBB naar Duitsland de Astoro (ETR610) en de Eurocity-eenheden die eind jaren 80 van vorige eeuw zijn aangeschaft. De Eurocity-treinen voldoen niet aan de snelheidseisen van het beoogde serviceconcept en kunnen daarom niet worden gebruikt. De Astoro-treinen die met de vereiste snelheid kunnen rijden, zijn al elders in gebruik. De Eurocity-treinen blijven anderzijds nationale en internationale verbindingen rijden.

De bestaande vloot Giruno-treinen van SBB werd in 2014 besteld. De laatste eenheid werd op 10 mei 2021 geleverd. Er zijn al spoorverbindingen van Bazel/Zürich naar Lugano/Milaan en verder naar Genua, Bologna en Venetië.

De hogesnelheidstrein van Stadler

De Giruno is Stadler’s SMILE hogesnelheidstrein. De EMU bestaat uit 11 voertuigen, met een totale lengte van 202 meter. In dubbele tractie-opstelling heeft de trein een capaciteit van 810 zitplaatsen. De treinen hebben lage-vloeringangen voor de verschillende perronhoogtes in Zwitserland, Oostenrijk en Italië (55 cm in alle drie de landen), vergeleken met 76 cm in Duitsland.

SBB stelt dat dit een première is voor zijn enkeldeks treinstellen omdat de Giruno verder gaat dan wat de wet eist met betrekking tot personen met een handicap. Zo heeft het twee keer zoveel rolstoeltoegankelijke locaties en toiletten als wettelijk verplicht.

Bovendien zijn de treinen ontworpen om de telefoonontvangst onderweg te maximaliseren; ze hebben stopcontacten bij de stoelen; grote bagagerekken en een modern verlichtingsconcept met led-verlichting.

Auteur: Jos Sterk