FR NL

Captrain gaat locomotieven op waterstof ontwikkelen

field of spring grass and perfect sky

SNCF-dochter Captrain France heeft een samenwerkingsovereenkomst aangekondigd met Hydrogène de France (HDF Energy) voor de ontwikkeling van locomotieven op waterstof om een ​​koolstofarme oplossing te bieden voor het Franse en Europese goederenvervoer per spoor.

De eerste stap in de samenwerking tussen de twee bedrijven is de lancering van het HyShunt-project: een project om een ​​locomotief aan te passen die momenteel wordt aangedreven door een dieselmotor. Deze locomotief, met een vermogen van ongeveer 700 kW, zal worden uitgerust met een koolstofarm elektrisch voortstuwingssysteem aangedreven door groene of koolstofarme waterstof via een krachtig brandstofcelsysteem vervaardigd en geïntegreerd door HDF Energy.

Nul-emissie locomotief

Vandaag is het goederenvervoer per spoor goed voor slechts 9 procent van het goederenvervoer in Frankrijk, vergeleken met 17,3 procent in de Europese Unie. De Franse regering wil deze vervoerswijze, die minder vervuilend en gevaarlijk is dan het wegvervoer, nieuw leven inblazen. Het doel van de regering is om het modale aandeel van het goederenvervoer per spoor tegen 2030 te verdubbelen en vervolgens te verhogen tot 25 procent in 2050, legt Captrain uit.

Nu slechts 58 procent van het Franse spoorwegnet geëlektrificeerd is, zal de ontwikkeling van dual-mode elektrische en waterstofoplossingen het mogelijk maken om het hele netwerk en industrieterreinen te voorzien van emissievrije oplossingen. Het voegde eraan toe dat het project beoogt aan te tonen dat het retrofitten van een locomotief de hoge doelstellingen voor het koolstofvrij maken van het goederenvervoer per spoor kan waarmaken.

Bovendien is het HyShunt-project een zuinig project dat het hergebruik van bestaande apparatuur bevordert. Captrain France zal een locomotief leveren die in de jaren vijftig is gebouwd, hij wordt geüpgraded en de levensduur wordt verlengd.

Een grensoverschrijdende waterstofvallei

Deze eerste Franse waterstof rangeerlocomotief maakt deel uit van het waterstofecosysteem dat wordt ontwikkeld in de Moezelvallei in Oost-Frankrijk.

Het renovatieproject voor locomotieven zal echter ook deel uitmaken van het Grande Région Hydrogen-initiatief, de eerste grensoverschrijdende Hydrogen Valley, waarbij Franse, Duitse en Luxemburgse industriële partners betrokken zijn. De krachtige brandstofcel zal worden geproduceerd in de toekomstige HDF Energy-fabriek in Blanquefort, die in 2023 operationeel zal zijn.

Auteur: Jos Sterk