FR NL

Brussel loopt voorop wat betreft vergroening van het openbaar vervoer

Qua vergroening van het openbaar vervoer loopt Brussel duidelijk voorop. De MIVB had eind vorig jaar nog 51 dieselbussen met euronorm 5 in dienst. Andere bussen hadden de betere euro 6, waren hybride of elektrisch. Er loopt een proefproject met waterstof.

De Lijn heeft amper 13 elektrische bussen rondrijden. Dit jaar komen 5 bij. Intussen blijven oude dieselbussen de boetes aaneenrijgen in de lage-emissiezones van Antwerpen, Gent en Brussel. In 2021 moest ze 21.000 euro aan boetes betalen.

Een belangrijk verschil tussen Brussel en Vlaanderen

Al die factoren zijn volgens waarnemers terug te brengen tot één fundamenteel verschil. In Brussel wordt er over partijgrenzen heen meer belang gehecht aan openbaar vervoer, en dus ook meer geld in gepompt. Het gewest zit krap bij kas, maar trok het budget voor de MIVB toch nog 60 miljoen op tot net geen miljard, bijna een vijfde van de begroting.

Vlaanderen begon tien jaar geleden op De Lijn te besparen. Eerst onder Hilde Crevits (CD&V), vervolgens onder Ben Weyts (N-VA) en Lydia Peeters (Open Vld). “Behalve het afwerken van de premetrokokers in Antwerpen liggen er momenteel geen grote plannen op tafel”, zegt Stynen. “Zelfs de beloofde tramverleningen in het kader van Oosterweel zijn in stilte afgevoerd. Er is gewoon geen geld voor.”

Nieuw beheerscontract De Lijn op komst

Sommigen trekken zich op aan het nieuwe beheerscontract van De Lijn dat voor de zomer zal worden afgeklopt. Al vrezen cynici dat het ook dit keer bij pappen en nathouden zal blijven.

Minister Peeters vindt dat het geen zin heeft “om appelen met peren te vergelijken”. De enige ambitie is om de tevredenheid van de Vlaamse reiziger, die vorig jaar op 65 procent lag, verder op te krikken. “Het eerste kwartaal van dit jaar toont alvast een positieve evolutie.”

Auteur: Jos Sterk