FR NL

Goederenvervoer per spoor pakt klimaatuitdaging aan

1997, Wikimedia Commons

Peter Füglistaler, directeur van het Zwitserse federale bureau voor transport, beschrijft wat er kan worden gedaan om de intermodale toeleveringsketens voor een groenere economie te verbeteren en legt uit hoe de digitale transformatie kan helpen om duurzame doelen te bereiken, waardoor de spoorsector meer concurrerentieel wordt.

Nieuwe initiatieven bevorderen de verschuiving van het goederenvervoer van de weg naar het spoor en maken van Zwitserland een pionier in het bereiken van groene doelstellingen binnen het Europese kader.

Spoor verslaat Climate Challenge

Tegenwoordig wordt het goederenvervoer per spoor op bijna dezelfde manier uitgevoerd als honderd jaar geleden

Hoe kan het spoor openbare instellingen en gemeenschappen helpen om duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken in lijn met de toenemende behoefte om het vrachtverkeer te verminderen?

Goederenvervoer per spoor is ongeveer tien keer energiezuiniger en daarmee klimaatvriendelijker dan vervoer over de weg. Het is daarom zinvol om de verschuiving van het goederenvervoer van de weg naar het spoor te bevorderen door middel van een breed pakket aan maatregelen. Zwitserland speelt daarin een voortrekkersrol en ondersteunt dit beleid zowel binnen verschillende internationale platforms als binnen een Europees kader.

Wat kan er worden gedaan om de intermodale toeleveringsketens te verbeteren en een groenere economie te bevorderen?

Belangrijke maatregelen zijn onder meer de uitbreiding van de spoorinfrastructuur en het heffen van een passende heffing op het goederenvervoer over de weg. In Zwitserland worden de inkomsten uit de vrachtautoheffing grotendeels geherinvesteerd in het spoor, wat betekent dat de heffing het effect heeft verdubbeld om een ​​duurzamer vervoerssysteem te creëren. Verder levert de Confederatie een substantiële bijdrage aan de bouw van overslagterminals, ook in het buitenland, als dit een verschuiving naar het spoor teweeg kan brengen in zendingen die door Zwitserland gaan.

Wat is de rol van digitale transformatie bij het helpen bereiken van deze doelstellingen?

In het bijzonder, hoe kan automatisering de industrie ertoe aanzetten om concurrerender te worden?  Wat dat betreft is er een groot potentieel. Tegenwoordig wordt het goederenvervoer per spoor inderdaad nog steeds op bijna dezelfde manier uitgevoerd als honderd jaar geleden. Met automatische koppelings- en remtesten kan het goederenvervoer per spoor aanzienlijk efficiënter worden gemaakt. De Confederatie wil daarom een ​​middel ontwikkelen om deze automatiseringselementen financieel te ondersteunen – in lijn met de ontwikkelingen in de EU.

Auteur: Jos Sterk