FR NL

Network Rail lanceert veerkracht-taskforce na recordbrekende hittegolf

Dreamstime.com

Na de laatste recordbrekende hittegolf in Europa heeft Network Rail een nieuwe veerkracht-taskforce in gebruik genomen.

Deze taskforce zal onderzoeken en aanbevelingen doen over hoe de Britse spoorwegen hun veerkracht tegen extreme weersomstandigheden kunnen ontwikkelen.

De herziening zal vier belangrijke gebieden bekijken, waarvan er drie gericht zullen zijn op het verzamelen van inzichten uit andere landen en het maken van vergelijkingen met internationale spoorwegnetwerken die meer gewend zijn om met extreme hitte en temperatuurschommelingen om te gaan.

Enorme druk

Andrew Haines, Chief Executive van Network Rail, zei: “Het weer dat we afgelopen week hebben meegemaakt, heeft een enorme druk gelegd op onze infrastructuur, het personeel en de passagiers.

“Omdat extreme weersomstandigheden frequenter worden naarmate ons klimaat blijft veranderen, moeten we alles uit de kast halen om ons spoor zo veerkrachtig mogelijk te maken.

“Daarom heb ik besloten om deze taskforce samen te stellen, bestaande uitvooraanstaande wereldwijde experts, wiens aanzienlijke ervaring in hun vakgebied, zowel in het VK als over de hele wereld, ons zal wapenen met de begeleiding die we nodig hebben om onze spoorwegen veerkrachtig te maken in het licht van het klimaatverandering waar de komende generaties mee geconfronteerd zullen worden.”

Elk aandachtsgebied wordt geleid door een onafhankelijke deskundige

Dame Julia Slingo, voormalig hoofdwetenschapper bij het Britse Met Office, onderzoekt de waarschijnlijkheid van frequentere extreme warme weersomstandigheden in het VK. Ze bekijkt tevens hoe Network Rail hoogwaardige, gedetailleerde en actuele weersvoorspellingen kan maximaliseren om de de impact van warmte op de infrastructuur tijdig in te schatten.

Sir Douglas Oakervee, voormalig voorzitter van Crossrail en HS2 en voormalig voorzitter van de Institution of Civil Engineers (ICE), zal onderzoeken hoe de spoorweginfrastructuur veilig en betrouwbaar kan blijven functioneren tijdens zeer warm weer.

Het onderzoek zal met name gefocust zijn op de prestaties van spoor- en bovenleidingapparatuur, aangezien dit de meest voorkomende oorzaken zijn van vertragingen en verstoringen bij warm weer.

Simon Lane, voormalig algemeen directeur en CEO van spoorwegen in Melbourne en New South Wales, zal operationele normen, beleid en praktijken onderzoeken die ervoor kunnen zorgen dat diensten veilig blijven werken  en dit zonder snelheidsbeperkingen te moeten invoeren.

Tot slot zal Anthony Smith, Chief Executive van transportwaakhond Transport Focus, onderzoeken hoe Network Rail communiceert met de passagiers in de aanloop naar en tijdens perioden van extreem weer. Ook het evalueren van de plannen voor verstorende gebeurtenissen behoort tot zijn takenpakket.

Auteur: Jos Sterk