FR NL

LED-verlichting voor spoorwegovergangen in België

Infrabel, de beheerder van de Belgische spoorweginfrastructuur, heeft een uitgebreid actieplan aangekondigd om de veiligheid en stiptheid op het hele spoorwegnet te verbeteren. Het initiatief is een antwoord op de stijging van het aantal incidenten aan overwegen en een alarmerende toename van de cumulatieve vertragingen, die het spoorverkeer voor grote uitdagingen stellen.

Volgens gegevens van Infrabel is het aantal ongevallen aan overwegen vorig jaar licht gedaald, maar is de impact op het spoorverkeer enorm toegenomen. Incidenten zoals spoorinsluipingen en ongevallen aan overwegen zorgden voor maar liefst 12,5 uur cumulatieve dagelijkse vertraging, dubbel zoveel als in 2021.

Wat overwegen betreft, blijkt uit de statistieken dat er vorig jaar 31 ongevallen waren, met zes doden en vijf gewonden tot gevolg. Hoewel dit een lichte daling is ten opzichte van het voorgaande jaar, blijft de tol aanzienlijk. De meeste ongevallen waren te wijten aan overtredingen van de verkeerssignalisatie, vooral tijdens de slechte weersomstandigheden in november en december.
De inspanningen van Infrabel reiken verder dan het verbeteren van de infrastructuur en omvatten ook opleidings- en sensibiliseringsprogramma’s die gericht zijn op het gedrag van de weggebruikers. Het bedrijf benadrukt het belang van het respecteren van de verkeerswetgeving en voorzichtigheid, vooral in gevaarlijke omstandigheden.

Trend in the number of accidents, casualties and related minutes of delay
Ontwikkeling van het aantal ongevallen, slachtoffers en bijhorende minuten vertraging (Bron: Infrabel)

Het actieplan van Infrabel

Het actieplan van Infrabel gaat uit van een multidisciplinaire aanpak, gericht op preventie, handhaving en een snelle oplossing van incidenten. De samenwerking met ordehandhavers, hulpdiensten en andere belanghebbenden is een integraal onderdeel van het succes van het plan. Daarnaast zullen publieke betrokkenheid en bewustwordingscampagnes een cruciale rol spelen bij het bevorderen van de naleving van veiligheidsprotocollen op spoorwegovergangen en langs spoorwegen. Belangrijke maatregelen in het kader van het plan zijn onder andere de invoering van het alarmnummer “1711”, zodat sneller kan worden gereageerd op potentieel gevaarlijke situaties.

Een andere maatregel is de verdere installatie van LED-verlichting op slagbomen om de zichtbaarheid te verbeteren. Deze LED-verlichting zorgt voor een betere zichtbaarheid van de overweg en is een extra hulpmiddel (vooral voor automobilisten) om de lokale verkeersveiligheid te verbeteren. Op dit moment zijn 20 overgangen uitgerust met deze LED’s en uit analyse van het Vias Instituut blijkt dat er sprake is van een positieve trend en een verbetering van het gedrag. Het doel is om in de komende 10 jaar nog eens 176 spoorwegovergangen uit te rusten (waarvan 20 dit jaar), gericht op locaties waar vaak slagbomen worden gesloopt of verkeersongelukken gebeuren en locaties langs drukke wegen.

Belgian level crossings (Photo: Infrabel)
Belgische overwegen (Foto: Infrabel)

Strategie op lange termijn

De langetermijnstrategie van Infrabel omvat de geleidelijke afschaffing van overwegen, met alleen al in 2023 12 afgeschafte en vervangen overwegen. De onderneming wil de te verwijderen locaties prioriteren op basis van het aantal ongevallen en milieuoverwegingen, in nauwe samenwerking met de lokale overheden.

De investeringen van Infrabel in infrastructuurverbeteringen en veiligheidsmaatregelen onderstrepen zijn engagement om een betrouwbaar en veilig spoorwegnet te garanderen. Ondanks de uitdagingen die incidenten met zich meebrengen, blijft de onderneming zich inzetten om de veiligheidsnormen te verbeteren en de verstoringen voor zowel reizigers als goederenvervoerders tot een minimum te beperken. Georges Gilkinet, Vice-Premier en Federaal Minister van Mobiliteit, verklaart “Georges Gilkinet, Vice-Premier en Federaal Minister van Mobiliteit: “All For Zero: nul verkeersdoden tegen 2050 – dat is ons doel.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com