FR NL
Oscar Puente at the meeting

Werkgroep spoorwegontwikkeling Canarische Eilanden gevormd

De Spaanse minister van Transport Oscar Puente heeft een overeenkomst bereikt met de regering van de Canarische Eilanden om een technische werkgroep op te richten om de ontwikkeling van een spoorwegnetwerk op Gran Canaria en Tenerife te bevorderen.

De groep zal bestaan uit vertegenwoordigers van het ministerie en de gemeenteraden van beide eilanden en heeft in eerste instantie als doel om te werken aan de specifieke kenmerken van de projecten voor de aanleg van spoorweginfrastructuur en -dienstverlening en om de levensvatbaarheid ervan te analyseren. Puente heeft toegezegd het initiatief van de Canarische Eilanden te bestuderen na een ontmoeting vandaag in Madrid met Pablo Rodríguez, de minister van Openbare Werken, Huisvesting en Mobiliteit van de Canarische Eilanden, samen met Antonio Morales, de voorzitter van de Gran Canaria Raad, en Rosa Dávila, de voorzitter van de Tenerife Raad.

Tijdens de bijeenkomst, waaraan ook staatssecretaris José Antonio Santano deelnam, schetsten de vertegenwoordigers van de Canarische Eilanden voor de minister de spoorwegprojecten die de hoofdsteden van Gran Canaria en Tenerife met hun respectieve luchthavens moeten verbinden, om zo duurzame mobiliteit binnen hun rechtsgebied te bevorderen. Dit sluit aan bij de toezegging van het ministerie om prioriteit te geven aan het koolstofvrij maken van transport.

“Canarias heeft te maken met mobiliteitsuitdagingen en wij geloven dat de spoorwegen effectief kunnen bijdragen aan het koolstofvrij maken van het vervoer en een betere service kunnen bieden aan de burgers. Nu moeten we bepalen hoe we kunnen samenwerken en daarom hebben we besloten om een werkgroep op te richten, die in het geval van het ministerie zal worden geleid door het subdirectoraat van de spoorwegsector,” legde de staatssecretaris tijdens de bijeenkomst uit.

Investeringen op de Canarische Eilanden

Het ministerie blijft zich sterk inzetten voor de ontwikkeling van infrastructuur en transport op de Canarische Eilanden. Zo heeft het sinds 2018 bijna 1,124 miljard euro uitgetrokken voor de aanleg en verbetering van het wegennet, waaronder de reconstructie van de weg van La Palma tussen Puerto Naos en Tazacote, nadat deze door een vulkaanuitbarsting was begraven. Alleen al in 2023 werd 377,3 miljoen euro uitbetaald voor wegeninfrastructuur.

Het ministerie heeft geïnvesteerd in het vergemakkelijken van verbindingen met het vasteland en tussen de eilanden van de archipel, evenals stedelijke reizen. In 2023 werd 909,8 miljoen euro uitgetrokken voor de financiering van passagiers- en vrachtvervoer op de Canarische Eilanden. Een recordbedrag van 618 miljoen euro werd ook besteed aan de subsidiëring van vliegtickets tussen de Canarische Eilanden en het vasteland. Bovendien financiert het ministerie jaarlijks 81 miljoen euro voor het gratis gebruik van stedelijk en grootstedelijk openbaar vervoer door regelmatige gebruikers, een maatregel die in 2023 van kracht was en is verlengd tot 2024.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com