FR NL

Škoda Group levert nog 15 trams voor het stadsvervoerbedrijf van Brno

De tramvloot van Brno, Tsjechië, wordt aanzienlijk gemoderniseerd: de verouderde KT8 trams uit de jaren 1980 en 1990 worden vervangen door 15 ForCity Smart 45T trams. Deze nieuwe trams worden door het stadsvervoerbedrijf van Brno (DPMB) ingekocht bij de fabrikant Škoda Group, waarbij gebruik wordt gemaakt van een gedeeltelijke optie binnen het bestaande contract.

De prijs per tram is CZK 75 miljoen (ongeveer 3 miljoen euro), wat resulteert in een totale orderwaarde van CZK 1,125 miljard (ongeveer 46 miljoen euro). De eerste vijf trams worden volgend jaar in Brno verwacht en de resterende tien zullen in 2025 worden geleverd. Daarnaast behoudt de DPMB de optie om nog eens twintig trams van hetzelfde model te bestellen.

“De ForCity Smart 45T trams zijn een waardevolle aanvulling op onze tramvloot. Ze voldoen aan alle moderne eisen voor voertuigen van de 21e eeuw en krijgen positieve feedback van onze passagiers. De eerste vijf trams in Brno rijden voornamelijk op de lijn van Lišně naar de Universiteitscampus, die beide eindhaltes hebben, waardoor de tweerichtingsmogelijkheden van deze trams volledig worden benut. De komende trams zullen ook op deze lijn worden ingezet”, aldus Miloš Havránek, directeur van het stadsvervoerbedrijf van Brno.

Tramontwerp

De ForCity Smart 45T tram is een geavanceerd, tweerichtingsvoertuig met een lage vloer dat uit drie delen bestaat en een draaibaar chassis heeft. De uitzonderlijke tractie zorgt voor betrouwbare rijprestaties, zelfs in moeilijke weersomstandigheden. Met een lengte van 31 meter biedt deze tram een comfortabele vervoersoplossing voor maximaal 233 passagiers, inclusief 64 zittende passagiers. Hij heeft een maximumsnelheid van 70 km/u en is uitgerust met airconditioning. Verder beschikt de tram over twee ruime, multifunctionele ruimtes die geschikt zijn voor rolstoelen, kinderwagens of fietsen. Een modern en intuïtief informatiesysteem met schermen en panelen verbetert de passagierservaring, terwijl een uitgebreid camerasysteem de veiligheid garandeert.

In de tram kunnen passagiers genieten van een ruim interieur met airconditioning, compleet met roestvrijstalen leuningen, grote LCD-informatieschermen en USB-laders. Daarnaast is de tram uitgerust met het RIS2 besturings- en informatiesysteem en EOC2 validators. Om het vervoer van meerdere rolstoelgebruikers te vergemakkelijken, is de tram uitgerust met vier kantelbare platforms. Het voertuig beschikt ook over een geavanceerd camerasysteem, zowel aan de binnen- als buitenkant, en gedeeltelijk getinte zijramen.

De vernieuwde bestuurderscabine legt de nadruk op eenvoud en uitstekend zicht, met bedieningselementen die in de bestuurdersstoel zijn geïntegreerd. Verwarmde voorruiten en dagrijverlichting zijn ook inbegrepen voor extra gemak. Het elektrische systeem van de tram maakt regeneratie mogelijk, waardoor tijdens het remmen elektriciteit kan worden teruggevoerd naar het elektriciteitsnet, waardoor het totale energieverbruik van het voertuig daalt en dus ook de bedrijfskosten.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com