FR NL
The launch ceremony took place at Riga Central Station at 10:58 local time, in the presence of Minister of Transport Kaspars Briškens (right).

Eerste elektrische Škoda-voertuig gaat rijden in Letland

De eerste elektrische Škoda 16Ev-treinen zijn in Riga, Letland, in gebruik genomen. De levering van de laatste trein staat gepland voor de nationale luchtvaartmaatschappij van Letland, Vienā vilcienā (VIVI), medio 2024.

De in Tsjechië gevestigde Škoda Group levert in totaal 32 volledig passagiersklare elektrische treinen. Deze treinen zijn gebaseerd op de bekende RegioPanter in Tsjechië, maar zijn aangepast aan de specificaties van Letland. Zo zijn ze aangepast aan het spoornetwerk in Letland met een spoorbreedte van 1520 mm, dat breder is dan de standaard Europese spoorbreedte. Elk voertuig bestaat uit vier rijtuigen van 109 meter lang met 436 zitplaatsen, een verhoogde passagierscapaciteit. Deze treinen bieden instappen op één niveau, verbeteren de toegankelijkheid en verkorten de overstaptijden bij haltes. Bredere treindeuren zorgen voor sneller in- en uitstappen.

Škoda 16Ev unit (Photo: Skoda)
Škoda 16Ev eenheid (Foto: Škoda)

De nieuwe elektrische treinen beschikken over volledige airconditioning, ergonomische zitplaatsen en moderne voorzieningen. De treinen zijn uitgerust met video- en audio-informatiesystemen en robuuste Wi-Fi-connectiviteit. Ze rijden met een lager geluidsniveau en een ontwerpsnelheid tot 160 km/u (momenteel 120 km/u). De mogelijkheid om de maximale snelheid te bereiken hangt af van de spoorweginfrastructuur.

Inside the Škoda 16Ev unit (Photo: Skoda)
Binnenkant van de Škoda 16Ev eenheid (Foto: Škoda)

Dankzij de nieuwe elektrische treinen van Škoda Group kan VIVI intervaldienstregelingen implementeren op alle routes, zodat de treinen elke 15 tot 20 minuten rijden tijdens de piekuren op weekdagen ’s ochtends en ’s avonds. Deze treinen zullen rijden in de richting van Aizkraukle, Tukums, Skulte en Jelgava.

Škoda trein (Foto: Škoda)

Commentaar ambtenaren

“We zijn verheugd dat we, dankzij de collectieve inspanningen van ons team, met succes de uitdagingen van de Covid-19 pandemie en de Russische agressie in Oekraïne zijn aangegaan”, merkte Zdeněk Sváta, lid van de Raad van Bestuur van Škoda Group, op. “Vandaag presenteren we met trots de eerste eenheden die klaar zijn om passagiers te bedienen. We zijn ervan overtuigd dat passagiers nu met veel plezier zullen reizen met deze nieuwe eenheden.”

Inauguration ceremony (Photo: Skoda)
Inwijdingsceremonie met rechts transportminister Kaspars Briškens (Foto: Škoda)

Rodgers Jānis Grigulis, voorzitter van de raad van bestuur van JSC “Pasažieru vilciens, voegde hieraan toe: “Terwijl we onze dank uitspreken aan de partners die ons hebben gesteund bij het testen, certificeren en opleiden van werknemers voor deze treinen, wil ik speciale dank betuigen aan elke werknemer van naamloze vennootschap ‘Pasažieru vilciens’. Samen zetten we een belangrijke stap voorwaarts in de vooruitgang van het treinreizen, werken we aan regionale toegankelijkheid, voldoen we aan mobiliteitsdoelstellingen en bieden we passagiers een verbeterde ervaring.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com