FR NL
Siemens Mobility delivers first batch of Mireo trains to ÖBB

Siemens Mobility levert eerste serie Mireo-treinen aan ÖBB

Siemens Mobility is begonnen met de levering van de eerste 70 regionale en langeafstandstreinen van Mireo aan de Oostenrijkse Spoorwegen (ÖBB). Deze mijlpaal markeert de eerste bestelling uit de raamovereenkomst van 2023, met een waarde van meer dan 800 miljoen euro.

De bestelling van ÖBB omvat drie verschillende versies van de Mireo-treinen, die vanaf eind 2027 zullen worden geleverd. De Mireo-treinen rijden met snelheden tot 160 km/u en beschikken over een reeks reizigersvoorzieningen, waaronder airconditioning, WiFi-connectiviteit, drempelloze toegang, elektrische stekkers, ski- en snowboardrekken, ruimte voor buggy’s en rolstoelen in de buurt van deuren en fietsenstallingen. De nieuwe treinen hebben bredere wagons, wat de algehele passagierservaring verbetert.

De bestelling bestaat uit elf 73 meter lange lokale treinen, 28 106 meter lange treinen voor verschillende federale regio’s en 31 treinstellen met een lengte van 106 meter voor langeafstandsvervoer binnen de Alpen. Het geavanceerde European Train Control System (ETCS) van Siemens Mobility zal worden gebruikt om de treinen te besturen, waardoor in combinatie met de juiste infrastructuur kortere intervallen op drukke trajecten mogelijk zijn.

De Mireo-treinen geven prioriteit aan duurzaamheid door de lichtgewicht constructie, het lage energieverbruik en milieuvriendelijke voorzieningen zoals airconditioningsystemen die gebruik maken van een natuurlijk koelmiddel en een warmtepomp. Daarnaast heeft Siemens Mobility met dit nieuwe ontwerp voor het eerst binnenlagerdraaistellen geïntroduceerd als onderdeel van een concept met één voertuig. Deze draaistellen zijn ontworpen met binnenlagers om gewicht en ruimte te besparen. De extra gewonnen ruimte wordt gebruikt om andere componenten onder de wagenbak te plaatsen, waardoor het rijgedrag van de trein verbetert en passagiers meer ruimte en een verbeterde ruimtelijke ervaring krijgen.

ÖBB Mireo
ÖBB Mireo (persbericht Siemens Mobility)

Gemaakt in Oostenrijk

Siemens Mobility maakt gebruik van Oostenrijkse expertise door SF7500-draaistellen te gebruiken die zijn ontwikkeld in het competentiecentrum voor treindraaistellen in Graz. Deze draaistellen, aangedreven door krachtige tractiemotoren, verbeteren de acceleratie en optimaliseren tegelijkertijd de tractie en energie-efficiëntie. Het ontwerp van de binnenlagers van de draaistellen draagt bij aan gewichtsvermindering en meer ruimte, waardoor het rijgedrag van de trein verbetert en passagiers meer ruimte krijgen.

De productie van de Mireo-treinen vindt plaats binnen het wereldwijde netwerk van treinproductiefaciliteiten van Siemens Mobility, waarbij de draaistellen worden geproduceerd in het competentiecentrum in Graz.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com