FR NL

Fietstunnel vervangt bovengrondse overgang in Asse

Toekomstige fietstunnel onder spoor bij Asse. Bron: infrabel

Infrabel, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Asse investeren 2,1 miljoen euro in de bouw  van een fietstunnel en een ‘fietsensnelweg’ langs het spoor. De nieuwe infrastructuur vervangt de bovengrondse oversteekplaats en moet de veiligheid bevorderen en het fietsgebruik stimuleren.

Infrabel start binnenkort met de bouw van een fietstunnel ter vervanging van de voetgangersoverweg in Asse langs de spoorlijn 60 (Dendermonde-Brussel).  Het vervangen van de bovengrondse spooroversteekplaats door een fietstunnel moet resulteren in een grotere veiligheid en stiptheid van het treinverkeer. “Tevens heeft het vooral voordelen voor de lokale mobiliteit en verkeersveiligheid in Asse”, laat de infrastructuurbeheerder weten. Dankzij de nieuwe tunnel zullen fietsers op een veilige manier de spoorweg kruisen en wordt de bestaande overweg afgesloten.

De fietstunnel, van 3,75 meter breed, ligt op exact dezelfde plaats als de huidig spoorovergang. De overweg wordt voor bij de start van de werken in mei afgesloten. Fietsers en voetgangers worden omgeleid langs de Spoorwegbaan. Tijdens het weekend van 18 en 19 september schuift de aannemer de koker onder de sporen. Het treinverkeer zal op die dagen plaatselijk onderbroken zijn. Aansluitend worden dan de hellingen en afwerkingen van de tunnel verder gerealiseerd. Alle werken zouden volgens de huidige planning tegen de zomer van 2022 afgerond zijn.

Fietssnelweg langs het spoor

De aanleg van de fietstunnel onder de spoorlijn valt samen met de aanleg van een nieuw stuk fietssnelweg over een afstand van 1,6 kilometer langs het spoor. De fietstunnel, die aansluit op de bestaande weg, dient als doorsteek waar de fietssnelweg van kant wijzigt. De fietssnelweg krijgt verlichting over het hele traject en ter hoogte van de Sleutelbloemstraat wordt de gevaarlijke spoorwegovergang afgesloten. In de plaats komt daar een aangenaam rustpunt met picknickplek.

Auteur: Jerom Rozendaal