FR NL
Sneakers

De Lijn maakt sneakers uit restjes textiel van oude bus- en tramzitjes

De nieuwe sneakers van gerycled materiaal De Lijn

De Lijn en Komrads, het Belgische duurzame sneakermerk, brengen samen een schoen uit. Deze schoen is volledig samengesteld uit gerecycleerde materialen. Én met restjes textiel van oude bus -en tramzitjes. Daarom zitten ze comfortabel en zijn ze goed voor het klimaat.

De Lijn werkt al langer aan het verminderen van CO2 door de mensen aan te sporen de auto eens wat vaker te laten staan, en investeert ook volop in de elektrificatie van eigen vloot. In dat verhaal past ook het recycleren van oude bussen en trams. Die gaan niet gewoon naar de schroothoop, maar er worden verschillende onderdelen van gerecupereerd. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in andere voertuigen of ze krijgen een volledig nieuwe bestemming. Zo kreeg een tram in Gent een nieuw leven als informatiekiosk.

Belgisch schoenmerk

Om deze inspanningen nog eens in de verf te zetten, werkt De Lijn samen met Komrads. Voor wie dit merk nog niet kent: Komrads is een Belgisch schoenenmerk dat bekend staat om z’n duurzame sneakers. Ethisch geproduceerd, met respect voor mens, natuur en planeet. Zo gebruiken ze alleen maar hergebruikte en gerecycleerde materialen. Met andere woorden: ze maken sneakers uit afval. “De mode-industrie is verantwoordelijk voor 20 procent van het wereldwijde waterafval, 21 miljard ton afval per jaar en 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Met Komrads maken we een duurzame sneaker met zo min mogelijk impact op het milieu, die ook nog eens trendy én comfortabel is. De samenwerking met De Lijn past daarom perfect in onze winkel’, aldus Greet en Mark van Komrads. De sneakers zullen de naam SEATRS dragen. Een knipoog naar de iconische zetelstof waar ze uit gemaakt zijn.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals