FR NL

Kapitale vernieuwing spoor Denderleeuw en nabijgelegen infrastructuur

Station Denderleeuw Ophoging – bron: NMBS

Het station van Denderleeuw ondergaat de komende jaren een kapitale make-over waarbij onder andere de perrons worden opgehoogd. De voorbereiding van de werken, die vijf jaar in beslag zullen nemen, is van start gegaan. Ook Infrabel vernieuwt de nabije spoorinfrastructuur. Beide bedrijven trekken in totaal 27 miljoen euro uit voor het project.

De vijf perrons van het station van Denderleeuw worden verhoogd tot de standaardhoogte van 76 cm om het in- en uitstappen voor reizigers te vergemakkelijken. Daarnaast worden de perrons uitgerust met nieuwe, lange luifels, zitbanken, windschermen en schuilhuisjes. Ook beide onderdoorgangen krijgen een nieuwe bekleding en verlichting. Onder perron 1 komt een concessieruimte. De roltrappen worden vernieuwd en er komen liften in de korte onderdoorgang.

Daarnaast wordt ook de bereikbaarheid vanuit de omgeving aangepakt. De onderdoorgangen zullen vanaf het stationsplein bereikbaar zijn via een trappenpartij met geïntegreerde toegangshelling. Personen met beperkte mobiliteit kunnen de onderdoorgang ook bereiken via een lift die toegankelijk zal zijn vanuit de wachtzaal.

Infrabel neemt spoorinfrastructuur onder handen

Het station van Denderleeuw ligt op lijn 50 tussen Gent en Brussel en vervult een sleutelrol in het voorstedelijke S-aanbod van de hoofdstad. De perrons worden overigens verschoven in de richting van Gent in functie van de vernieuwing van het wisselcomplex aan de kant Brussel.

NMBS werkt voor de verhoging van de perrons nauw samen met infrastructuurbeheerder Infrabel. Tegelijkertijd vernieuwt de spoorbeheerder het wisselcomplex ter hoogte van het station en wordt andere spoorinfrastructuur (inclusief bovenleiding en seininrichting) gemoderniseerd en vernieuwd. Voor de werken trekt NMBS een budget van 18 miljoen euro uit, Infrabel investeert 9 miljoen euro in Denderleeuw.

Gemeente Denderleeuw vernieuwt stationsomgeving

Ook de gemeente Denderleeuw steekt de armen uit het mouwen. Het maakt van de vernieuwing van het station gebruik om de stationsomgeving in een nieuw jasje te steken. In 2021 wordt de aanleg opgestart van het stuk fietssnelweg F415 Burst – Denderleeuw en de heraanleg van de Spoorweglaan in een groene eenrichtingsstraat. In de wijk Leeuwburg worden verschillende straten volledig vernieuwd.

Het stationsplein wordt eind 2022 – onmiddellijk na de voltooiing van de werken aan perron 1 – ingericht als een ontmoetingsruimte: het plein wordt volledig parkeer- en verkeersvrij. Het opzetten van groene eilandjes, het plaatsen van voldoende zitelementen en ruimte voor terrasgelegenheid moeten op die manier bijdragen tot een bruisende stationsplein dat in de toekomst plaats zal bieden voor kleine evenementen.

Gefaseerde uitvoering van de werkzaamheden

De werken aan het station van Denderleeuw zullen gefaseerd zullen verlopen en perron per perron zal worden vernieuwd. Hierdoor zal de hinder voor de reizigers zeer beperkt zijn.

Auteur: Jerom Rozendaal