FR NL

Aantal stations met bankautomaten gaat komende jaren verdubbelen

Bankautomaat op treinstation. @ NMBS

Het aantal stations uitgerust met bankautomaten zal de volgende twee jaar zo goed als verdubbelen, dankzij een contract tussen NMBS en Batopin (Belgian ATm OPtimization INitiative) dat een netwerk van bankneutrale cashpunten uitbouwt. “De overeenkomst verstevigt de positie van de stations als stedelijke oriëntatiepunten en komt tegemoet aan een belangrijke prioriteit van de reizigers”, aldus de NMBS.

Batopin is een gezamenlijk project van de vier grote banken in België, Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC die samen zorgen voor de uitbouw van een optimaal netwerk van bankneutrale cashpunten in België. De vier banken en de NMBS zijn een contract van tien jaar overeengekomen dat van start gaat op 1 oktober.

Verdrievoudiging aantal bankautomaten

Het aantal stations uitgerust met bankautomaten stijgt van 42 naar 79 en het totale aantal bankautomaten op treinstations verdrievoudigt tot 169. Momenteel zijn dat er nog 58.

Digitaal betalen is steeds meer ingeburgerd, maar cash blijft een belangrijke (sociale) rol vervullen, en zowel Batopin als NMBS willen via het netwerk in de stations inspelen op de vraag van de klant. Stations zijn fysieke ontmoetingspunten en de selectie omvat zowel druk bezochte locaties als andere minder drukke plekken die lokaal een belangrijke maatschappelijke rol spelen, bijvoorbeeld in afwezigheid van een echt stadscentrum.

Een bankautomaat binnen een straal van vijf kilometer

Batopin streeft naar een veilig cashpunt binnen een straal van vijf kilometer rond de woon- of werkplaats voor 95 procent van de Belgische bevolking. Deze link geeft een overzicht van locaties waar nieuwe bankautomaten gepland zijn de komende jaren.

Auteur: Jerom Rozendaal