FR NL

Hongarije investeert in regio grenzend aan Oekraïne

https://www.railfreight.com/policy/2022/02/10/after-billions-from-russia-hungary-invests-in-border-area-with-ukraine/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-06

De Hongaarse regering gaat 12,4 miljard Hongaarse forint (zo’n 6,8 miljoen euro) investeren in de regio Záhony, de regio die grenst aan Oekraïne. Ze deed deze aankondiging afgelopen vrijdag, slechts drie dagen nadat Rusland zijn steun aan de Boedapest Bypass-lijn had gegeven. Nog geen week later kondigde Eurogate een heel nieuw netwerk van spoorlijnen aan van en naar Fenyestlitke, waar momenteel de grensterminal East West Gate wordt gebouwd.

De regio Záhony heeft de aandacht getrokken van de internationale logistieke sector. Het grensgebied was lange tijd verwaarloosd, maar zou een belangrijke rol kunnen spelen op de Nieuwe Zijderoute, als alternatieve poort naar met name de zuidoostelijke landen van Europa.

Nieuwe plannen zijn bekendgemaakt

De Hongaarse regering heeft op 4 februari haar nieuwe plannen gepubliceerd in de media. Centraal staat dat in totaal 2.970 meter breedspoor en 4.618 meter normaalspoor in de regio worden aangelegd. Daarnaast worden 18 emplacementen vernieuwd en worden de bestaande spoorlijnen gemoderniseerd.

Deze investering komt volgens het bericht van de overheid ten goede aan de infrastructuur van station Záhony Wide en station Fenyestlitke South Management. De Hongaarse nationale spoorwegmaatschappij MAV is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project.

Eurogate naar Fenyestlitke

De infrastructuurupgrades waren al lang beloofd, maar zijn nu concreet gemaakt. Het management van East West Gate, een nieuwe moderne faciliteit in Fenyestlitke die in april van dit jaar operationeel moet zijn, verwacht een capaciteit van een miljoen TEU’s te kunnen bieden, op voorwaarde dat de Hongaarse infrastructuurverbeteringen worden doorgevoerd.

Het in Hamburg gevestigde Eurogate maakte deze week bekend dat het een netwerk van verbindingen van Fenyestlitke met onder meer Hamburg, Duisburg, Wenen, Milaan en Arad heeft opgezet. “Onze spoordiensten zijn nu klaar voor gebruik, vooruitlopend op de operationele start van de East-West Gate terminal. Onze naadloze, non-stop treinverbindingen zijn beschikbaar als bloktreindienst naar alle bestemmingen.”, staat op de Linkedin-pagina van het bedrijf te lezen.

Russische stimulans

Eind januari zei Rusland te willen helpen bij de financiering van de aanleg van spoorlijn V0, de Hongaarse rondweg naar Boedapest die de grens met Oekraïne zal verbinden met de grens met Oostenrijk. Verschillende media spraken over een bedrag van 2 miljard dollar, waarbij daarnaast ook knowhow zal worden gedeeld.

Levente Magyar, vice-minister van Buitenlandse Zaken en Handel van Hongarije, zei daarover het volgende: “Door de industriële regio Záhony te ontwikkelen, wordt Oost-Hongarije weer op de kaart van de internationale spoorweglogistiek geplaatst. De regio krijgt zo de kans om een ​​belangrijke speler te worden in het continentale goederenvervoer per spoor tussen Azië en Europa.”

Hij erkende ook de noodzaak van de bouw van up-to-date intermodale vrachtterminals, maar herhaalde tevens dat de basis verkeersinfrastructuur al aanwezig was. “Het gebrek aan geavanceerde spoorverbindingen tussen buurlanden en de trage reistijden vormen nog steeds een uitdaging voor ons”, voegde hij eraan toe.

Auteur: Jos Sterk