FR NL

Werken aan de Scan-Med Corridor-sectie op Sicilië zijn begonnen

Flickr

Rete Ferroviaria Italiana (FS Group) is begonnen met de werkzaamheden voor het verdubbelen van de sporen op een deel van de lijn Palermo – Catania – Messina op Sicilië. Als het project klaar is, kunnen snellere goederentreinen op nieuwe Europese standaardsporen rijden.

Bedoeling is dat het project tegen 2029 voltooid is. Belangrijk om te weten is dat er geen verkeersonderbreking zal zijn tijdens de werken.

Investering van 2,3 miljard euro

Op de lijnen Fiumefreddo-Taormina/Letojanni en Taormina-Giampilieri zullen de sporen verdubbeld worden, een totale investering die 2,3 miljard euro bedraagt. De transittijd van Messina naar Catania zal naar verwachting met 30 minuten verkort worden. Daarmee wordt de huidige transittijd met bijna een derde gereduceerd. De werken zullen naar verwachting zowel het reizigers- als het goederenvervoer per spoor stimuleren.

Twee consortia houden toezicht op de projecten

Voor de lijn Fiumefreddo – Taormina/Letojanni bedraagt ​​de investering 872 miljoen euro. Er komt een nieuw dubbelspoor van 15 km lang. Het grootste deel van de lijn van 11 km die Fiumefreddo en Taormina verbindt, zal een tunnel zijn. Er komt ook een verbinding met het station Letojanni. De werken zullen worden gecontroleerd door het Messina Catania South Lotto Consortium.

Voor de lijn Taormina – Giampilieri zal de investering 1,43 miljard euro bedragen. Er wordt 28 km dubbelspoor aangelegd om de twee Siciliaanse steden met elkaar te verbinden. 25 km van de lijn zal een tunnel zijn en er wordt toezicht gehouden op het project door het Messina Catania North Lotto Consortium.

De twee consortia zijn opgericht door Webuild Italia S.p.A., Impresa Pizzarotti S.p.A. en Partecipazioni Italia S.p.A. Webuild Italia is een bedrijf dat grote complexe infrastructuren, waaronder spoorwegen, ontwerpt, bouwt en exploiteert. Impresa Pizzarotti is een bouw- en civieltechnisch bedrijf uit Parma, en Partecipazioni Italia bouwt spoor- en metrolijnen.

Auteur: Jos Sterk