FR NL
Interieur van AM80-treinstel

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet sluit schrapping spoorlijnen uit

Dit is het interieur van een AM80-treinstel, meerbepaald van het iets luxueuzer ingerecht tussenrijtuig. 2008, Wikimedia Commons

Het bericht veroorzaakte heel wat opschudding: Infrabel, de Belgische infrastructuurbeheerder, zou kunnen besluiten enkele van zijn spoorlijnen te sluiten als de Belgische regering de eisen van het bedrijf wat betreft de investeringen voor de toekomst van het goederenvervoer per spoor niet inwilligde.

De regering had een plan gelanceerd om het goederenvervoer per spoor in het land te stimuleren, maar zonder specifieke financiële investeringen te beloven. Inmiddels is daar meer duidelijkheid over.

250 miljoen euro is niet voldoende

Vorige week maakte de Belgische regering bekend in de huidige begroting 250 miljoen euro uit te trekken voor spoorgerelateerde projecten. Daarnaast liet een woordvoerder van Infrabel weten dat er de komende twee jaar 200 miljoen euro extra wordt verdeeld door de overheid.

Infrabel, de Belgische infrastructuurbeheerder, vreest echter dat het geld misschien niet genoeg is om de doelstellingen van de overheid te bereiken.

De Infrabel woordvoerder zei in een reactie op het bericht dat het bedrijf weliswaar dankbaar is voor de extra middelen van de overheid, maar aangezien deze extra middelen minder zijn dan verwacht, zal het bedrijf de plannen voor de toekomst herzien en aanpassen worden op basis van dit nieuwe budget.

Een van de mogelijke uitkomsten zou zijn dat Infrabel kan beslissen om delen van zijn lijnen te sluiten als de overheid niet aan haar eisen voldoet.

‘Njet’ van minister Georges Gilkinet

Inmiddels heeft federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet krachtig gereageerd op het scenario van een eventuele schrapping van spoorlijnen. Na een grote bezuinigingsronde tussen 2014 en 2020 sluit de minister dit scenario categoriek uit.

Omdat het spoorwegnetwerk zich in een kritieke toestand bevindt, investeert de huidige regering opnieuw in het spoor.

Ambitie blijft om spoorvolume te verdubbelen

Hij beloofde te blijven zoeken naar geld om van het spoor de ruggengraat te maken van de mobiliteit van morgen. De ambitie blijft dus om het volume van het goederenvervoer per spoor tegen 2030 te verdubbelen, zoals eerder binnen de regering werd afgesloten.

Auteur: Jos Sterk