FR NL

Problemen met Brusselse metrolijn 3 storen het verkeer op andere lijnen

File:Metrobxl2020.gif 2009, Wikimedia Commons

De Brusselse metrolijn 3 is recent weer op een negatieve manier in het nieuws gekomen.  De investeringen in dit project slorpen miljarden op, terwijl de andere bestaande lijnen met (technische) problemen worden geconfronteerd.

De MIVB belooft beterschap, maar moest toegeven dat zich enkele weken geleden een rookprobleem voordeed in een treinstel. Alles liep met een sisser af, maar er was toch even heel wat paniek bij de reizigers. En zo zijn er nog wel meer problemen opgedoken in het netwerk.

Afwerking voorzien tegen 2030

De Brusselse metrolijn 3 is een geplande nieuwe lijn van de Brusselse metro waarvan de volledige afwerking voorzien is vanaf 2030.

De lijn zal de premetro door de Noord-Zuidverbinding vervangen en naar het noorden verlengd worden onder de dichtbewoonde wijken van Schaarbeek naar Evere.

Een korte geschiedenis van de aanleg van metrolijn 3

In 1969 werd een ambitieus plan voorgelegd dat voorzag in de bouw van 5 volwaardige metrolijnen, die tegen 2000 gereed moesten zijn.

In 1975 werd uitgepakt met een nieuw plan, dat op veel punten wijzigingen vertoonde met het oorspronkelijke plan. Metrolijn 3 werd in dit plan in het noorden verlengd tot op de luchthaven en in het zuiden naar Linkebeek.

Deze plannen bleken later echter financieel onhaalbaar. Ondertussen werd wel gestaag verder gewerkt met de aanleg van (pre)metrolijnen en de ombouw ervan naar volwaardige metro.

8 nieuwe stations

In juli van dit jaar onthulde de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB de eerste beelden van de nieuwe metrostations die tot de toekomstige metrolijn 3 behoren. In totaal komen er 8 nieuwe stations, en 10 stations krijgen een herziening.

Auteur: Jos Sterk